Depăşirea pragului crucial de 1,5 grade Celsius, despre care oamenii de știință au avertizat că ar putea avea consecințe grave, ar trebui să fie doar temporară, potrivit cercetărilor Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).
Cu toate acestea, ar reprezenta o accelerare semnificativă a sistemului climatic global şi ar lansa lumea într-un „teritoriu neexplorat”, a avertizat agenția ONU, citată de The Guardian.
Țările s-au angajat, pe baza acordului climatic de la Paris din 2015, să încerce să mențină temperaturile globale la cel mult 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, după recomandările științifice conform cărora încălzirea peste acest nivel ar declanșa o avalanşă de efecte catastrofale şi ireversibile.
„Acest raport nu înseamnă că vom depăşi permanent cele 1,5 grade Celsius specificate în acordul de la Paris, care se referă la încălzirea pe termen lung de-a lungul mai multor ani. Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă că vom depăşi temporar nivelul de 1,5 grade Celsius, cu o frecvenţă tot mai mare”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
Temperaturile medii globale de la suprafaţa Pământului nu au depăşit niciodată pragul de 1,5 grade Celsius. Cea mai mare medie din anii precedenți a fost cu 1,28 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Raportul OMM, publicat miercuri, a constatat că există o probabilitate de 66% de a depăși pragul de 1,5C în cel puțin un an între 2023 și 2027.
Foto: Freepik