Stiri

Descoperire alarmantă: microplastice găsite în testiculele umane

2
min
23/5/2024

Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea fi legată de scăderea, de zeci de ani, a numărului de spermatozoizi la bărbați, din întreaga lume

Cercetătorii au descoperit microplastice în testiculele umane, o constatare care ar putea explica scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați. În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au analizat 23 de testicule umane și 47 de testicule de la câini de companie, găsind poluare cu microplastice în toate probele.

Deși testiculele umane analizate erau conservate și nu a fost posibilă măsurarea numărului de spermatozoizi, testiculele câinilor au arătat o corelație clară: niveluri mai ridicate de PVC au fost asociate cu un număr mai mic de spermatozoizi. Deși studiul sugerează o legătură între contaminarea cu microplastice și scăderea numărului de spermatozoizi, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această cauzalitate.

Numărul de spermatozoizi la bărbați a fost în scădere de zeci de ani, iar poluarea chimică, inclusiv pesticidele, a fost incriminată de numeroase studii, scrie The Guardian. Recent, microplasticele au fost detectate în sângele uman, placente și laptele matern, indicând o contaminare extinsă a corpului uman. Efectele asupra sănătății sunt încă neclare, dar s-a demonstrat că microplasticele pot deteriora celulele umane în laborator.

Cu cantități uriașe de deșeuri de plastic aruncate în mediu, microplasticele au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Se știe că oamenii consumă aceste particule prin alimente, apă și aer, ridicând îngrijorări serioase cu privire la impactul lor asupra sănătății umane.

Posibile legături cu scăderea numărului de spermatozoizi

Cercetătorii au descoperit microplastice în testiculele umane, o constatare care ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra fertilității și sănătății. Studiul a analizat 23 de testicule umane și 47 de testicule de la câini de companie, găsind poluare cu microplastice în toate probele.

Particulele microscopice din plastic pot provoca inflamații în țesuturi, similar cu particulele de poluare a aerului, sau pot elibera substanțe chimice nocive. Recent, medicii au avertizat asupra riscurilor grave pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și deces prematur, la persoanele cu vase de sânge contaminate cu microplastice.

„La început, mă îndoiam că microplasticele ar putea pătrunde în sistemul reproducător”, a declarat profesorul Xiaozhong Yu de la Universitatea New Mexico din SUA. „Când am primit rezultatele pentru câini, am fost surprins. Am fost și mai surprins când am primit rezultatele pentru oameni.”

Testiculele umane analizate au fost obținute în urma autopsiilor realizate în 2016, bărbații având vârste cuprinse între 16 și 88 de ani la momentul decesului. „Impactul asupra tinerei generații ar putea fi mai îngrijorător” acum că există mai mult plastic în mediu decât oricând, a subliniat Yu.

Studiul, publicat în revista Toxicological Sciences, a implicat dizolvarea probelor de țesut și analizarea plasticului rămas. Testiculele câinilor au fost obținute din cabinete veterinare care au efectuat operații de sterilizare. Numărul de spermatozoizi a fost mai mic în probele canine cu o contaminare mai mare cu PVC, indicând o posibilă legătură între microplastice și scăderea fertilității. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a confirma această cauzalitate.

Fotografie: David Kelly/Universitatea din Queensland