Aproape o jumătate de milion de copii se află printre sutele de mii de persoane care au fost infectate cu boli transmise prin apă în regiunea sudică a Pakistanului după inundaţiile catastrofale care au afectat această ţară, a indicat luni statistici oficiale, potrivit DPA.
Unități sanitare improvizate
Nu mai puţin de 428.098 de copii cu vârsta de sub cinci ani suferă de diaree, în timp ce alţi 51.191 sunt trataţi pentru dizenterie în provincia Sindh, cea mai afectată de intemperii, potrivit cifrelor oficiale.
Peste 2,6 milioane de persoane, inclusiv femei însărcinate, au fost aduse la spitale, clinici şi unităţi sanitare improvizate de la începerea celor mai grave inundaţii din istoria acestei ţări sud-asiatice, au indicat statisticile.
Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde
Peste 300 de decese au fost cauzate de febra dengue, malarie, holeră, diaree şi infecţii ale pielii, potrivit datelor oficiale.
Inundaţiile, declanşate de ploile musonice abundente începând de la jumătatea lunii iunie, s-au soldat cu 1.545 de morţi, dintre care o treime copii, au afectat peste 33 de milioane de persoane şi au inundat o treime din ţară sau o suprafaţă egală cu cea a Marii Britanii.
OMS a avertizat în legătură cu evidența
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute cu privire la iminenţa unui al doilea dezastru în regiunile afectate de inundaţii, în contextul în care numărul infecţiilor a continuat să crească, milioane de persoane fiind private de accesul la apă potabilă curată, la toalete şi instalaţii sanitare.
Avertismentul directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a venit după ce premierul pakistanez Shehbaz Sharif a cerut alimente pentru copii şi pături ca donaţii.
Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc
În regiunea nordică, numărul infecţiilor zilnice este în scădere în această săptămână după un vârf, a declarat medicul Suhail Farooqi, purtător de cuvânt al departamentului sănătăţii din provincia Khyber-Pakhtunkhwa.
Sursa foto: Flickr/ UN Photo/Evan Schneider