Autorităţile din landul german Brandenburg, situat în nord-estul ţării, au raportat miercuri că situaţia pe fluviul Oder a intrat din nou în normalitate, transmite DPA.
„Criza acută s-a încheiat”, a declarat ministrul regional al Mediului, Axel Vogel, în faţa Parlamentului landului Brandenburg. Nivelurile de oxigen şi de clorofilă sunt din nou în scădere şi se apropie de valorile normale, iar în ultimele zile nu au mai fost găsiţi peşti morţi, a adăugat el.
Cauzele crizei, încă necunoscute
Micii crabi, care sunt folosiţi pentru a testa calitatea apei, nu au mai murit după astfel de teste, ceea ce indică faptul că ecosistemul fluvial este pe cale să se vindece.
Încă de la începutul lunii aprilie, numeroşi peşti au fost găsiţi morţi în apele fluviului Oder, care curge de-a lungul graniţei germano-poloneze.
Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene
Motivul mortalităţii ridicate a peştilor din Oder încă nu a fost stabilit cu precizie, existând mai mulţi factori care au contribuit probabil la această catastrofă ecologică, printre care sute de substanţe chimice găsite în analizele de apă, o concentraţie mai ridicată de sare în apă, nivelurile scăzute ale apei din cauza secetei, proliferările de alge şi temperaturile ridicate.
Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru
Sursa foto: Wikimedia Commons / Hanno Böck