Anual, aproape un milion de puieți sunt produși în pepinierele Direcției Silvice Botoșani, majoritatea fiind destinați regenerării fondului forestier aflat în administrarea statului, conform declarațiilor directorului instituției, Marius Havriș.
Direcția Silvică Botoșani furnizează, de asemenea, anumite specii de arbori, precum frasin, paltin, gorun sau mojdrean, către alte direcții silvice din țară.
„Pepinierele silvice însumează în cadrul județului o suprafață de 30,09 hectare și produc anual aproximativ 950.000 de puieți forestieri și ornamentali, atât pentru nevoile proprii ale regiei, cât și pentru alți beneficiari. Gama este foarte largă, cuprinzând specii autohtone adaptate condițiilor climatice zonale precum gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireș, tei, mălin, nuc negru, sânger, sălcioară, lemn câinesc, dar și diferite sortimente de puieți ornamentali”, a precizat Havriș.
Instituția administrează trei pepiniere silvice de mari dimensiuni, situate încotrope la Rădăuți Prut, Guranda și Cotu, echipate cu sisteme moderne de irigare, care asigură un consum redus de apă și o eficiență ridicată. Aceste dotări permit mecanizarea proceselor de pregătire a solului, întreținerea culturilor și recoltarea puieților.
Pentru anul în curs, Direcția Silvică Botoșani are în plan împădurirea a 20 de hectare din fondul forestier de stat, completarea plantațiilor anterioare pe o suprafață de 42 de hectare, pentru a compensa pierderile cauzate de factori naturali, inclusiv seceta, precum și regenerarea naturală a 40 de hectare de pădure de stat unde au fost efectuate tăieri cu regenerare.