Solutii

Discuții pe marginea unui nou Pact Verde European

2
min
3/7/2024

Cea mai importantă formațiune politică din Parlamentul Eurpean dorește reviziurea Green Deal, în sensul modificării normelor de poluare pentru automobile

Cea mai mare formațiune politică din Parlamentul European urmează să propună revizuirea normelor privind emisiile auto, în vederea menținerii motoarelor cu combustie și după 2035, conform unor documente obținute de Bloomberg și transmise de Agerpres, potrivit economica.net.

Partidul Popular European (PPE) intenționează să modifice Pactul Verde European pentru a susține motoarele cu combustie, potrivit Bloomberg. PPE își va reafirma angajamentul față de obiectivele obligatorii ale UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și de atingere a neutralității climatice până la mijlocul secolului. Cu toate acestea, PPE solicită măsuri suplimentare pentru protejarea companiilor și a gospodăriilor, conform strategiei sale pe următorii cinci ani, consultată de Bloomberg.

Transformarea Green Deal

Pentru a evidenția noua direcție, PPE propune transformarea „Green Deal” (Pactul Verde European) în „Green Growth Deal”, un nou pact ce va fi discutat la reuniunea de săptămâna aceasta din Cascais, Portugalia. „Susținem obiectivele climatice, dar dorim să le atingem cu mai puțină birocrație și mai multă deschidere tehnologică. Trebuie să sprijinim industria și să ajutăm oamenii să facă față reglementărilor”, a declarat Peter Liese, europarlamentar german și coordonator al politicilor de mediu din cadrul PPE.

Noul document urmează să fie aprobat de liderii PPE joi, pe fondul îngrijorărilor alegătorilor legate de costurile ridicate ale tranziției ecologice, care au sporit sprijinul pentru partidele conservatoare și de extremă dreapta la alegerile europarlamentare din iunie. Creșterea populismului amenință să slăbească determinarea guvernelor de a transforma promisiunile în legi necesare atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon în sectoare precum transportul, încălzirea și agricultura.

Noi reglementări

PPE, care anul trecut s-a opus reglementărilor ce ar fi impus ca toate noile autoturisme de pasageri să aibă emisii zero după 2035, va susține acum o revizuire pentru a păstra motoarele cu combustie. Obiectivul va fi inclus în lege, conform cererii Germaniei, care dorește ca autoturismele cu combustibili sintetici să poată circula și după 2035. Această tehnologie oferă o alternativă la automobilele electrice, al căror impact asupra mediului trebuie analizat pentru întregul ciclu de viață, potrivit PPE. Amendamentele ar putea fi introduse în cadrul unei revizuiri a reglementării programate inițial pentru 2026.

„Consider că avem nevoie de o modificare a legii și ar fi bine dacă președinta Ursula von der Leyen ar urgenta procedura de revizuire și ar veni cu o propunere cât mai curând posibil. Dacă se va face în 2026, este mai bine decât niciodată, iar dacă va fi realizată în 2025, este și mai bine”, a declarat Peter Liese la o întâlnire cu jurnaliștii marți la Bruxelles.

Conform Bloomberg, în planul său de cinci puncte pentru Europa, PPE va solicita, de asemenea, consolidarea apărării, oprirea migrației ilegale, stimularea economiei și comerțului comunitar și transformarea UE într-o entitate mai eficientă și mai democratică.