-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Guvernul alocă peste două miliarde de lei pentru investițiile comunităților locale și pentru alimentarea cu energie termică 

Guvernul alocă peste două miliarde de lei pentru investițiile comunităților locale și pentru alimentarea cu energie termică 

12 decembrie 2024, 16:59

discutii-la-nivelul-guvernului-privind-sistemul-de-garantie-returnare

S-a aflat ultima zi în care românii vor putea cumpăra ambalaje fără garanția de 50 de bani pentru SGR

12 decembrie 2024, 15:25

Deșertificare și harta riscului de deșertificare

Discuţii privind deșertificarea, încheiate în Arabia Saudită. Îndoieli privind la modul de finanțare a luptei împotriva acestui flagel

12 decembrie 2024, 14:35

„Pădure urbană” pe acoperişul unei staţii de sortare: Proiect inovator pentru gestionarea deşeurilor la capătul Bulevardului Timişoara

12 decembrie 2024, 13:08

#greenTALKS

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

2 decembrie 2024, 15:39

Cum a fost la Climate Change Summit în București! Zeci de speakeri au propus soluții pentru mii de oameni live și milioane de vizualizări online

Climate Change Summit la București. Cum s-a văzut evenimentul prin ochii Green News + interviurile care contează FOTO și VIDEO

20 octombrie 2024, 16:17

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Dobrogea ar putea fi cea mai indicată regiune din România pentru crearea unui ecosistem al hidrogenului

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

dobrogea-ar-putea-fi-cea-mai-indicata-regiune-din-romania-pentru-crearea-unui-ecosistem-al-hidrogenului

Dobrogea este locația privilegiată pentru primul ecosistem al hidrogenului din România, pentru că acesta ar putea fi produs, consumat de industrie și de comunități și stocat într-o aceeași regiune unde se întâlnește cererea cu oferta. Și există și posibilitatea exportului, ne informează Curs De Guvernare.

Dobogea este potrivită pentru aplicarea conceptului „Hydrogen Valley”, căci bifează trei factori cheie ca să devină un pol de dezvoltare a hidrogenului curat:

  • un potențial excepțional de producere a hidrogenului din energie regenerabilă onshore și offshore;
  • cerere regională de hidrogen din rafinării, combinate siderurgice și diferite sectoare de transport;
  • rolul strategic pe care îl poate juca Portul Constanța, potrivit unui comunicat al Energy Policy Group (EPG), emis în avanpremiera unui studiu privind elementele unei strategii pentru hidrogenul curat în România.

Circuitul energiei în „Dobrogea – Clean Hydrogen Valley”

În Dobrogea se concentrează cea mai mare parte (2.475 MW, potrivit RWEA) din capacitatea de producție de energie eoliană a României de peste 3.000 MW.

Mai mult, zona comercială românească a Mării Negre are un potențial eolian de nu mai puțin de 94.000 MW, cu care s-ar putea produce 239 TWh (239 de milioane de megawați-oră) anual, potrivit EPG, adică de aproape 4 ori mai mult decât consumul României în 2020.

„Având în vedere potențialul de energie regenerabilă al țării, se estimează că hidrogenul curat ar putea fi produs în România cu un preț de sub 2,5 euro/kgH2”, spune EPG.

Această energie verde ar urma să fie folosită la producția de hidrogen în electrolizoare.

Mai departe, hidrogenul produs ar putea fi folosit tot în regiune, în industrii în care tranziția energetică spre verde este dificilă:

  • rafinării (Petromidia),
  • siderurgie (Liberty Galați)
  • ciment (Lafarge Medgidia),
  • dar și în sistemele de termoficare (Constanța, Galați, Tulcea, Brăila) și
  • în transportul maritim (Porturile Constanța, Tulcea, și Mangalia) și aerian (Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu).

Goana după producerea hidrogenului românesc bun la export

„Portul Constanța poate deveni poarta exportului de hidrogen. Portul reprezintă unul dintre cele mai valoroase atuuri pentru acest demers”, spune raportul EPG.

Se conturează astfel o sinergie la nivelul lanțurilor valorice a eolienelor offshore și al hidrogenului, în care „portul Constanța ar putea deveni un pol regional de decarbonare pentru întregul bazin al Mării Negre”.

„Pot contribui și șantierele navale din Mangalia, Tulcea, Brăila sau Galați, prin construirea sau modernizarea de nave alimentate cu hidrogen curat și prin găzduirea de stații de alimentare”.

România ar putea beneficia de o parte din investițiile pe care Comisia Europeană se așteaptă să le atragă proiectele pe hidrogen în UE, până în 2030:

  • 24-42 de miliarde de euro pentru electrolizoare;
  • 22-40 de miliarde de euro pentru sursele de energie regenerabilă aferente;
  • 65 de miliarde de euro transportul, distribuția și stocarea hidrogenului

Pentru fiecare milion de euro cheltuit la nivelul lanțului valoric de producție a hidrogenului, se vor crea 7,2 locuri de muncă.

Dobrogea în strategia hidrogenului

Pentru ca acest lucru să se întâmple, viitoarea strategie națională privind hidrogenul ar trebui susțină obiectivul dezvoltării „Dobrogea Hydrogen Valley”, în două etape:

Inițial – cu adresabilitate locală, la scară medie, cu accent pe industrie și mai întâi pentru înlocuirea aprovizionării cu hidrogen produs din surse fosile și a altor procese industriale cu emisii mari de carbon.

Pe termen lung – Dobrogea se poate dezvolta, devenind o vale a hidrogenului la scară internațională orientată spre export, având ca punct nodal Portul Constanța.