CSR

Dosare noi de finanţare aprobate pentru programele „Rabla Clasic'' şi „Rabla Plus''

2
min
20/6/2024

Administrația Fondului de Mediu a avizat acordarea a sute de subvenții pentru înlocuirea vehiculelor uzate cu mașini electrice sau hibride

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat săptămâna aceasta 239 de noi dosare de finanțare în cadrul programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, conform Antena 3.

Comitetul de avizare al instituției a aprobat pentru programul „Rabla Clasic” un total de 140 de dosare, permițând achiziționarea a 389 de autovehicule și 10 motociclete. În cadrul programului „Rabla Plus” au fost aprobate 99 de dosare pentru cumpărarea a 176 de autovehicule, dintre care 113 sunt complet electrice, 41 hibride plug-in, și 22 de motociclete.

Buget record

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic pentru 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus este de 1 miliard de lei, o sumă record, reflectând angajamentul pentru finanțarea vehiculelor prietenoase cu mediul, fie ele electrice sau hibride plug-in.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus sunt derulate în etape, în limita bugetelor alocate. În cadrul programului Rabla Clasic, prima de casare rămâne la 7.000 de lei pentru un vehicul uzat și crește la 10.000 de lei pentru două vehicule uzate. De asemenea, sunt disponibile ecobonusuri de 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de caracteristicile tehnice ale vehiculului.

Instituțiile publice pot participa la program

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare de 7.000 de lei la achiziționarea unui vehicul nou, fără a fi necesară casarea unui vehicul uzat. În cazul în care optează pentru achiziționarea unui vehicul nou în schimbul casării a două vehicule uzate, prima de casare este de 10.000 de lei.

Programul Rabla Plus, destinat achiziționării de mașini electrice și hibride, beneficiază de un buget de peste trei ori mai mare decât Rabla Clasic. În acest program, solicitantul primește un ecotichet la cumpărarea unui vehicul nou, în schimbul casării a cel puțin unui vehicul uzat, cu posibilitatea de a preda spre casare până la două vehicule uzate. Valoarea ecotichetului este de 13.000 sau 25.500 de lei, în funcție de caracteristicile tehnice ale vehiculului.

Ajutor consistent la achiziția unui vehicul electric

Ecotichetul este disponibil pentru achiziționarea unui vehicul electric cu o valoare de până la 70.000 de euro, TVA inclus. Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot primi un ecotichet de 120.000 de lei la achiziționarea unui vehicul nou, fără a fi necesară casarea unui vehicul uzat.

Pe lângă acestea, noua măsură „Rabla pentru tractoare” sprijină fermierii cu câte 20.000 de euro pentru achiziționarea de utilaje agricole, conform inițiativei PSD.

Sursa Foto: Profimedia