Stiri

Două milioane de hectare de culturi, afectate de secetă

2
min
13/8/2024

Ministerul Agriculturii a oferit clarificări în legătură cu scrisoarea trimisă pe 7 augustde Florin Barbu către Comisia Europeană, referitoare la compensațiile destinate fermierilor afectați de secetă.

Această reacție vine în contextul unor declarații ale europarlamentarilor români, care au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii și comunitățile din România lovite de secetă, potrivit Digi 24.

Florin Barbu l-a informat pe comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în luna iulie a acestui an, că suprafețe extinse din România sunt grav afectate de secetă. În scrisoarea transmisă pe 7 august, el a cerut Comisiei Europene să acorde de urgență compensații, având în vedere impactul semnificativ asupra fermierilor, conform declarațiilor oficiale ale Ministerului Agriculturii.

Fermele sunt afectate economic

Într-un comunicat emis de Minister, se subliniază că Florin Barbu a atras atenția asupra situației încă din 15 iulie2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH. El a menționat că seceta a afectat suprafețe mari din România, punând în pericol viabilitatea economică a fermelorși interesele de securitate ale țării. „Daunele provocate de fenomenele climatice nefavorabile impun acordarea unor compensații de urgență, printr-o măsură excepțională, pentru a atenua impactul acestor probleme,” se arată în scrisoarea adresată Comisiei Europene de către ministrul Florin Barbu.

Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), suma estimată pentru acoperirea pierderilor, de maximum 75,2 milioane euro, trebuie rambursată fermierilor de urgență. MADR subliniază necesitatea ca întreaga sumă să fie distribuită producătorilor afectați printr-un singur act juridic comunitar, care să includă norme tehnice și surse de finanțare atât din partea Uniunii Europene, cât și prin ajutoare naționale suplimentare.

Peste 2 milioane de hectare compromise

Seceta a compromis aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole, în special porumb și floarea-soarelui. În comunicatul MADR se menționează că primăvara și vara anului 2024 au fost marcate de o lipsă severă de precipitații, asociată cu temperaturi neobișnuit de ridicate, în special în zonele de câmpie. Aceste condiții au afectat grav culturile de porumb și floarea-soarelui, însămânțate în primăvara anului 2024.

„De asemenea, primăvara - vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa 2.000.000 ha la nivel naţional. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 -230 euro/ha”, se arată în punctul de vedere transmis de MADR.