Duminică, 27 octombrie, este marcată Ziua Sustenabilităţii în România, instituită prin Legea nr.157/2023, potrivit https://www.cdep.ro/.
La iniţiativa mai multor deputaţi şi senatori, un proiect de lege privind declararea zilei de 27 octombrie drept Ziua Sustenabilităţii în România, conturat de Ambasada Sustenabilităţii în România, în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a fost depus la 1 septembrie 2022, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
Duminică, 27 octombrie, este Ziua Sustenabilității în România
Potrivit expunerii de motive, în România, domeniul sustenabilităţii este unul de interes şi acţiune cu rezultate bune. „După adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă la nivelul ONU, Parlamentul României a fost primul din cele 171 ale Uniunii Interparlamentare care a adoptat o declaraţie puternică de susţinere a acesteia. Conform declaraţiei adoptate în unanimitate în Parlament, la nivelul Guvernului a fost înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a României, care a revizuit, în 2018, Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Prin demersul de a avea o recunoaştere oficială a Zilei Sustenabilităţii în România, ne propunem să creştem notorietatea principiilor dezvoltării durabile la nivel naţional, astfel încât acestea să fie îmbrăţişate de cât mai mulţi cetăţeni”, se mai arată în document.
Proiectul de lege privind declararea zilei de 27 octombrie drept Ziua Sustenabilităţii în România a fost adoptat de Senat la 24 octombrie 2022. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege, la 3 mai 2023, cu 182 voturi pentru, 32 contra şi 48 abţineri. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, la 31 mai 2023, prin Decretul nr.778/2023, Legea nr.157/2023 privind Ziua Sustenabilităţii în România. La 31 mai, textul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 483, partea I.
Activităţi culturale, sociale şi educaţionale
Potrivit actului normativ, cu acest prilej se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să fie promovate bune practici în domeniul sustenabilităţii şi să se evidenţieze importanţa aplicării principiilor dezvoltării durabile. Autorităţile publice locale şi centrale pot acorda sprijin material, financiar şi logistic entităţilor care doresc să organizeze evenimente şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi sustenabilităţii. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării sustenabilităţii în toate domeniile care privesc viaţa oamenilor.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) este autoritatea publică responsabilă de coordonarea, la nivel naţional, a activităţilor care facilitează implementarea SNDDR 2030, în baza Hotărârea Guvernului nr. 313/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, cu modificările şi completările ulterioare. Prin Planul Naţional de Acţiune, Departamentul îşi asumă responsabilităţi şi mobilizează toate părţile interesate să se implice pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD).
Evenimentul, lansat în 2022
În 2022, Ambasada Sustenabilităţii în România, în colaborare cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a organizat, pentru prima oară, un eveniment pentru marcarea Zilei Sustenabilităţii în România, la 27 octombrie, dată care coincide cu inaugurarea „Coloanei Infinitului” în 1938, sculptura lui Constantin Brâncuşi, un simbol puternic al sustenabilităţii din perspectiva tehnicii sale şi a interacţiunii cu materialul, care îl pune într-un dialog creativ direct cu natura şi materia.
România, în calitate de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene, şi-a exprimat adeziunea la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/70/1, în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015. Concluziile Consiliului UE, adoptate în data de 20 iunie 2017, „Un viitor durabil al Europei: răspunsul UE la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă” reprezintă documentul politic asumat de statele membre ale UE privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, potrivit https://dezvoltaredurabila.gov.ro/.