În ultimele zile, Dobrogea a fost martora unor precipitații semnificative, însă, în paralel, Dunărea la stația hidrometrică Cernavodă rămâne cu o rezervă de doar 48 cm până la declanșarea primului nivel de restricții.
În același timp, Moldova continuă să sufere desecetă, cu 650 de localități afectate. Potrivit Administrației Naționale „ApeleRomâne”, pe pagina oficială de Facebook, datele meteorologice arată că până vineri dimineața, precipitațiile înregistrate la diverse stații au fost următoarele: Mangalia – 48 l/mp, Nuntași – 75,5 l/mp, Tuzla – 75 l/mp, 23August – 90 l/mp, Baia – 42 l/mp, Baraganu – 48 l/mp. În plus, pe parcursul zilei, râurile din Dobrogea au înregistrat următoarele valori: râul Hamangia la Tulcea – 42 l/mp, râul Telița la Poșta Constanța – 30 l/mp și râul Slava la Ceamurlia – 30 l/mp, conform Agerpres.
Concomitent, nivelul Dunării la Cernavodă sesituează la -1,14 metri, lăsând o marjă de doar 48 cm până la implementarea primei trepte de restricții. Din cele 120 de secțiuni monitorizate în cadrul evaluării resurselor de apă, 36 indică fenomene de secare, subliniază ANAR.
Situația este critică
Pe anumite râuri, situația este critică. Astfel, secțiuni ale râului Sabar la Poenari și râului Glavacioc la Crovu, administrate de Apele Române Argeș-Vedea, dar și ale râului Bahlui la PoduIloaiei și râului Miletin la Șipote, administrate de Apele Române Prut-Bârlad, au rămas complet uscate. Pe râul Prut, la stația hidrometrică Fălciu, s-au înregistrat joi precipitații de 41,5 l/mp.
Deși nu se atinge nivelul secetei din 2022,când peste 700 de localități erau afectate, regiunea Moldovei continuă să fiecea mai vulnerabilă, cu 650 de localități impactate, dintre care 268 în județul Botoșani. În această zonă, 18 acumulări mici din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au un grad de umplere sub 50%. Printre acestea se numără: Pârcovaci-Iași, Solești-Vaslui, Hâlceni-Iași, Mănjești, Cuibul Vulturilor, Pereschiv și Pușcași.
Debitele sunt în scădere
Coeficientul de umplere la nivel național este de aproximativ 75%, puțin mai ridicat decât în aceeași perioadă din 2022, când era de 70%. Debitele Dunării la intrarea în țară erau vineri de 2.700 mc/s și se estimează că vor scădea la2.300 mc/s până pe 5 septembrie, sub media multianuală a lunii septembrie, de3.800 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Între timp, debitele evacuate din acumularea Siriu, gestionată de Apele Române Buzău-Ialomița, au fost suplimentate de la începutul lunii mai, asigurând astfel 150 de milioane de metri cubi de apă pentru localitățile din aval, dublu față de cât a fost reglementat inițial.
Apă pentru populație
Totodată, cu acordul autorităților din Republica Moldova, debitele evacuate din acumularea Stânca-Costești au fost, de asemenea, majorate, pentru a asigura apă necesară irigațiilor în județul Vaslui. În județul Botoșani, a fost finalizată conducta prizei de apă, garantând astfel resursele necesare atât pentru alimentarea populației, cât și pentru irigații.
Având în vedere că deficitul resurselor de apă continuă să fie o problemă, ANAR recomandă utilizarea rațională a apei pentru a asigura accesul pentru toată populația. De asemenea, acolo unde este posibil, se încurajează colectarea apei de ploaie și utilizarea acesteia pentru activități casnice.