După mai bine de 200 de ani de la dispariția zimbrilor din pădurile României, în toamna anului trecut au fost aduse 8 exemplare din Munții Carpați din Polonia, precum și dintr-o rezervație din Germania. Proiectul de repopulare cu zimbri a pădurilor din Făgăraș este realizat de Fundația “Conservation Carpathia”și finanțat de Comisia Europeană. În primele luni, zimbri au fost ținuți într-o zonă de carantină pentru a fi monitorizați în perioada în care se adaptau în pădurile din țara noastră. Li s-au făcut analizele și tratamentele relevante, acolo unde a fost cazul, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, în iarnă, cei 8 zimbri au fost lăsați liberi într-o zonă mai mare de aclimatizare, pentru a se adapta mai ușor la condițiile de temperatură, relief, vegetație sau chiar prădători.
Pe langă simbolistică, repopularea pădurilor României cu zimbri este importantă și din perspectiva biodiversității și a eforturilor de protejare a mediului înconjurător, fiind completată astfel o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Activiștii de mediu susțin că din punct de vedere natural, pe măsură ce numărul de zimbri va deveni stabil, biodiversitatea va beneficia direct: poienile vor fi menținute prin pășunatul zimbrilor, pădurile vor dobândi o mai bună structură naturală, spre beneficiul cerbilor și a căprioarelor, iar fauna sălbatică se va reîntregi. Repopularea cu zimbri nu se oprește însă aici. Tot parte a acestui proiect, până la sfârșitul acestui an, vor fi aduși mai mulți zimbri, pentru afi populate alte două zone din Munții Făgăraș. Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supraviețui și se pot înmulți în condiții naturale. Conform studiului de fezabilitate realizat de fundație, este nevoie de 100 de exemplare.
România se poate mândri că este una din cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
Zimbrul sau „Bison Bosanus” este varianta europeană a bizonului american și este cel mai greu animal de uscat de pe continentul nostru. Are o lungime de aproximativ 3 metri și o înălțime de 2 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Trăiesc cam 20 de ani, liberi în natură, iar în captivitate ajung și la 30 de ani. Zimbrul a fost vânat până la dispariția lui din păduri. Întâi în Vestul Europei, apoi și în Est. În prima parte a anilor 1900, mai rămăseseră doar 12 exemplare în lume, toate în grădini zoologice.
Nu există statistici foarte clare referitoare la numărul exact de zimbri care trăiesc în acest moment pe teritoriul României, dar din documentarea făcută de noi, putem spune ca sunt puțin peste 100 de zimbri eliberați în natură, crescuți în mai multe rezervații din țară (Rezervația Dragoș Vodă de la Vânatori, jud. Neamț / Rezervația Neagră de la Bucșani, jud. Dâmbovița / Valea Zimbrilor – jud.Brașov / rezervația Hațeg, jud. Hunedoara) sau ținuți în grădini zoologice.
Credit foto: Daniel Mîrlea, Conservation Carpathia