Documentarul „După cioate”, realizat de Mihail Gavril Dragolea și Radu Constantin Mocanu, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul festivalului One World Romania. Evenimentul va avea loc joi, 10 aprilie, ora 19:00.
„După cioate”, documentarul despre mafia lemnului pentru care un jurnalist și-a riscat viața, va rula în București! Proiecție la festivalul One World Romania
Ce începe ca o documentare despre lupta unor localnici care reclamă nereguli în exploatarea forestieră din România se transformă, treptat, într-o confruntare directă cu absurdul, violenţa şi impunitatea. Printr-o abordare personală şi o implicare directă în subiect, documentarul surprinde preţul pe care îl plătesc cei care încearcă să apere natura într-un sistem ostil.
Filmat între 2021 şi 2023, în mare parte în munţii Sucevei, proiectul a pornit de la observaţia unei noi forme de protest în România: localnici care transmiteau live din păduri, confruntând direct exploatatorii de lemn şi autorităţile pe care le considerau complice. Un fenomen de „haiducie digitală”, care îmbina tehnologia şi activismul grassroots, lua amploare. Însă, pe măsură ce filmul avansa, perspectiva s-a schimbat dramatic, iar regizorii s-au trezit implicaţi direct în realitatea pe care încercau să o documenteze.
Discuție între regizori și Alex Nedea de la Recorder
După proiecția filmului va avea loc o discuție între regizori și jurnalistul de investigații Alex Nedea de la Recorder, alături Tiberiu Boșutar, deputat AUR. Boșutar joacă un rol central în documentar, acesta fiind activist de mediu în perioada prezentată în film.
Documentarul ar fi trebuit să aibă la bază experiențele unor localnici care reclamă nereguli în exploatarea forestieră din România. Ei transmiteau live din păduri în semn de protest. Pe parcurs, filmul a căpătat o manieră subiectivă, conform unui comunicat de presă transmis de echipa de comunicare a producătorilor.
Bătaie cruntă într-o pădure
În septembrie 2021, regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma pentru acest documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de 20 de indivizi într-o pădure din comuna Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse.
Alături de el se aflau un alt coleg și Tiberiu Boșutar.
„«După cioate»este un documentar care pornește ca o observație a activismului civic și ajunge în mijlocul unei agresiuni reale. Ce faci când realitatea întrerupe cu bâtele filmarea? «După cioate» merge mai departe, deși camerele au fost distruse și filmările pierdute”, se arată într-un mesaj de prezentare a filmului.
Producția a fost selectată în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cracovia (26 mai-2 iunie)
Documentarul românesc „După cioate”/ „Tooth And Nail”, produs de Manifest Film şi semnat de Mihai Gavril Dragolea şi Radu Mocanu, a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Cracovia (26 mai-2 iunie), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene dedicate filmului documentar.
Producția a fost selectată în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cracovia (26 mai-2 iunie), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene dedicate filmului documentar.
„Am pornit acest film crezând că documentăm o formă de activism emergentă, însă am ajuns să trăim pe pielea noastră riscurile pe care le implică. În România, să aperi pădurile înseamnă să te pui în pericol, iar noi am descoperit asta într-un mod pe care nu ni l-am imaginat. Această selecţie la Cracovia este importantă pentru că pune în discuţie o temă care depăşeşte graniţele unei ţări: cum protejăm natura atunci când legea e de partea celor care o distrug?” – a declarat Mihai Gavril Dragolea şi Radu Mocanu, regizori.
Filmul este produs de Manifest Film, avându-le ca producătoare pe Monica Lăzurean-Gorgan şi Elena Martin, şi continuă tradiţia casei de producţie de a aduce în prim-plan poveşti cu perspective relevante asupra scenei sociale şi politice locale şi internaţionale. “După cioate” este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, de TVR şi este o coproducţie cu Cvinger Film, Slovenia şi Radio-Televiziunea Slovenă, cu suportul UPFAR Argoa.
„După cioate” nu este doar despre un atac într-o pădure. Este despre un sistem în care corupţia domină, iar cei care încearcă să reziste sunt adesea abandonaţi. Un film documentar nu poate opri aceste mecanisme, dar poate să le expună. Sper ca acest film să provoace discuţii şi să aducă mai multă vizibilitate unei lupte care continuă.” – spune Monica Lăzurean-Gorgan, producătoare.
Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate filmului documentar, reuneşte în fiecare an unele dintre cele mai puternice poveşti cinematografice. „După cioate” va fi prezentat în competiţia internaţională, alături de documentare care explorează realităţi sociale şi politice din întreaga lume.
Mihai Gavril Dragolea, regizor şi scenarist
Mihai Gavril Dragolea este regizor şi scenarist, cunoscut pentru documentarele sale care explorează realităţile liminale şi existenţele de la periferia societăţii, fie că este vorba despre oameni sau alte forme de viaţă. Filmele sale, Roboţelul de Aur (2015), PhoeniXXX (2017) şi Aurică, viaţă de câine (2022), au fost proiectate la festivaluri naţionale şi internaţionale de prestigiu, precum TIFF, One World România, Trieste International Film Festival şi Jihlava International Documentary Film Festival. Pe lângă activitatea cinematografică, predă Producţie de Film Documentar la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai. În ultimii patru ani, a transformat un teren agricol moştenit într-o silvostepă plină de biodiversitate, plantând frasini, salcâmi, paltini şi stejari.
Radu Constantin Mocanu, regizor şi scenarist, s-a format profesional între România şi Franţa, studiind cinema la École Supérieure de Réalisation Audiovisuelle din Paris. După un parcurs în televiziune, s-a dedicat filmului documentar, fiind, alături de Mihai Dragolea, co-regizor al filmului Roboţelul de Aur, un documentar premiat care a atras atenţia asupra provocărilor sportivilor români.
Monica Lăzurean-Gorgan este o producătoare cu experienţă, având filme selecţionate şi premiate la Berlinale, Sundance, Toronto, IDFA ş.a.. Prin casa sa de producţie, Manifest Film, a realizat documentare de impact despre mediu, societate şi drepturile omului, precum Acasă, My Home, Tata, Viitor luminos, Doar o răsuflare, Timebox sau Între Revoluţii, care au obţinut recunoaştere internaţională.
Elena Martin, producător, are o experienţă solidă în dezvoltarea şi producţia de documentare, lucrând la filme premiate şi fiind selectată în programe internaţionale de industrie, precum Emerging Producers, Ex Oriente Film şi East-West Talent Lab. Parte a echipei Manifest Film, contribuie la realizarea unor producţii puternice, care aduc în atenţie subiecte sociale şi ecologice relevante.