Planeta a atins deja Earth Overshoot Day. Astfel, pentru a continua să trăiască așa cum o facem, omenirea ar avea nevoie de resursele a mai mult de o planetă și jumătate, în condițiile în care până la această dată ne-am depășit deja limita de consum sustenabil pentru 2024, conform ONG-ului de mediu Global Footprint Network, cu sediul în SUA.
Conform calculelor acestuia, dacă vom continua să ne consumăm resursele naturale la acest nivel, vom avea nevoie de echivalentul a 1,7 Pământuri pentru a furniza suficiente resurse pentru a face față consumului nostru, arată DW.
Așa-numitele zile de depășire apar atunci când cererea unei țări pentru resurse și servicii ecologice într-un anumit an, biocapacitatea, depășește ceea ce planeta poate regenera în acel an.
Țările ating această limită în momente diferite pe parcursul anului. Cele mai grave, precum Qatar și Luxemburg, și-au depășit deja limitele în februarie. Alte țări, precum Cambodgia și Madagascar, vor rămâne probabil mult sub limitele lor și nu le vor depăși.
Germania și-a depășit limitele de consum sustenabil pentru 2024 la 2 mai – ceea ce înseamnă că, dacă toată lumea ar trăi ca germanii, omenirea ar avea nevoie de trei Pământuri pentru a furniza suficiente resurse pentru a face față în mod sustenabil consumului lor.
Există însă și vești bune. Ziua depășirii limitelor s-a stabilizat
Cu toate acestea, există și câteva vești bune. După ce a crescut aproape în fiecare an timp de decenii, data globală a depășirii limitelor pare să se fi stabilizat, indicând faptul că lumea ar putea fi ajuns la un punct de cotitură, a declarat Christoph Bals, director de politici la ONG-ul de mediu Germanwatch.
„Există multe indicii care arată că supraconsumul va scădea în curând”, a spus el într-o declarație, atunci când Germania a sărbătorit Ziua depășirii limitei de consum în luna mai. În 2023, Earth Overshoot Day a căzut pe 2 august. Cu toate acestea, Bals a avertizat că măsurile de protecție a climei și a mediului vor trebui în continuare să fie „mult accelerate pentru a evita punctele de basculare climatice ireversibile și alte pierderi masive de specii”.
„Earth Overshoot Day este un memento pentru a schimba acum condițiile de bază în toate sectoarele, astfel încât comportamentul durabil să devină noua normalitate”, a declarat Aylin Lehnert, responsabil cu educația la Germanwatch, în luna mai.
Potrivit Germanwatch, producția și consumul de carne în Germania reprezintă unul dintre principalii factori care determină utilizarea excesivă a resurselor Pământului. Aproximativ 60% din terenurile agricole ale Germaniei sunt utilizate pentru producția de hrană pentru animale, iar milioane de tone sunt importate din străinătate.
Importurile totale ale Germaniei au dus la distrugerea a 138 000 de hectare (341 005 acri) de pădure tropicală la nivel mondial între 2016 și 2018, potrivit agenției internaționale de dezvoltare GIZ.
Doar sudul global trăiește în limitele durabile
Sudul global, care trăiește în mare parte în limite durabile, suportă o mare parte din povara supraconsumului prin distrugerea mediului și daunele cauzate de schimbările climatice.
În luna mai, când Germania a atins ziua depășirii limitelor de consum, organizația Friends of the Earth Germany (BUND) a criticat utilizarea nechibzuită a solului, apei și materiilor prime de către această țară.
„Pământul nostru este supraîncărcat”, a declarat președintele BUND, Olaf Bandt. „O țară care consumă la fel de multe resurse ca noi funcționează prost și nechibzuit”.
BUND a solicitat guvernului german să introducă o lege privind protecția resurselor pentru sol și terenuri, terenuri arabile și pășuni, zone de pescuit, ape subterane și de suprafață, păduri și lemn.
Mai mult consum nu înseamnă mai multă fericire
Potrivit indicelui Happy Planet Index, publicat la începutul acestui an, tot acest consum excesiv nu duce neapărat la o viață mai bună pentru cetățenii săi. Indicele, întocmit de Hot or Cool Institute, un grup de reflecție de interes public cu sediul la Berlin, combină date privind bunăstarea, speranța de viață și amprenta de carbon pentru a evalua în ce măsură țările au grijă de cetățenii lor fără a suprasolicita planeta.
De exemplu, Suedia și Germania au niveluri foarte similare de bunăstare generală și speranță de viață, dar Suedia a obținut această calitate a vieții cu 16% mai puține emisii pe cap de locuitor decât Germania și cu mai puțin de jumătate din amprenta pe cap de locuitor a Statelor Unite.
Costa Rica are cifre comparabile în ceea ce privește speranța de viață și bunăstarea, dar aproape jumătate din impactul asupra mediului al Germaniei.
Care sunt țările cu cel mai bun echilibru?
Vanuatu, Suedia, El Salvador, Costa Rica și Nicaragua se află în fruntea listei pentru echilibrul dintre o viață bună și un impact redus. Indicele, care defalcă, de asemenea, nivelurile de venit în cadrul țărilor, a constatat că cei 10% dintre cei care câștigă cel mai mult la nivel global sunt responsabili pentru aproape jumătate din totalul emisiilor, dar nu au aproape niciun câștig în ceea ce privește bunăstarea și sănătatea față de cei care emit mai puțin.
Un bun exemplu în acest sens este călătoria cu avionul. Persoanele care zboară mult emit mult mai mult carbon decât cele care nu zboară, dar nu prezintă o creștere semnificativă a bunăstării în comparație cu cele care zboară mai puțin. În Statele Unite, un studiu realizat în 2020 a arătat că locuințele mai bogate au amprente energetice cu 25% mai mari decât locuințele cu venituri mici, dar niveluri egale de satisfacție a vieții.
Lewis Akenji, director executiv al Hot or Cool Institute, a cerut țărilor să își regândească prioritățile.
„Trebuie să ne concentrăm asupra consumului risipitor și a inegalității, care agravează criza planetară”, a declarat el într-o declarație.