Guvernul din Ecuador a decretat stare de urgență națională pentru următoarele 60 de zile, ca răspuns la seceta extremă, penuria de apă și incendiile de vegetație care au afectat grav sudul țării. Această criză fără precedent pune în pericol securitatea energetică, agricolă și ecologică a regiunii.
Pierderi masive și incendii devastatoare
În luna noiembrie, incendiile au mistuit peste 10.000 de hectare de teren, concentrându-se în două provincii din sud, notează agerpres.ro. Oficialii au declarat că multe dintre incendii sunt de origine criminală, fiind provocate pentru a elibera terenuri agricole.
Impactul crizei asupra populației și economiei
Seceta, cea mai gravă din ultimele șase decenii, a declanșat o penurie de apă care afectează grav producția de energie electrică, generată în mare parte (70%) de hidrocentrale. Întreruperile de curent, ce pot dura până la 14 ore pe zi, au paralizat activitățile economice și au agravat condițiile de trai pentru milioane de ecuadorieni.
Eforturi guvernamentale pentru gestionarea crizei
În septembrie, Ecuadorul a emis deja o alertă roșie în 20 dintre cele 24 de provincii, semnalând începutul unui deficit hidrologic alarmant. Acum, măsurile de urgență includ alocarea de resurse suplimentare pentru combaterea incendiilor, protecția rezervelor de apă și implementarea unor strategii pentru a reduce impactul crizei energetice.
Această situație evidențiază vulnerabilitatea țărilor din America Latină în fața schimbărilor climatice, dar și necesitatea unor acțiuni mai ferme pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor ecologice.