Grupul de experţi Agora Energiewende a constatat că Germania a emis 673 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2023, cu 73 de milioane mai puține decât în 2022, potrivit The Guardian.
Reducerea emisiilor a fost „în mare parte atribuită unei scăderi puternice a generării de energie prin cărbune”, potrivit Agora. Acestei scăderi i se datorează o reducere de 46 de milioane de tone de emisii.
Emisiile din industrie au scăzut semnificativ, în mare parte datorită scăderii producției companiilor care consumă multă energie.
Generarea de energie electrică din surse regenerabile a fost peste 50% din total în 2023 pentru prima dată, în timp ce cota de cărbune a scăzut de la 34% la 26%, potrivit cotidianului britanic.
Simon Müller, director al Agora, a spus că recordul de energie regenerabilă a adus Germania mai aproape de obiectivul său de a produce 80% din electricitate din energie eoliană şi solară până în 2030.
Totuşi, grupul de experţi a avertizat că scăderea emisiilor din 2023 nu este sustenabilă din punct de vedere industrial sau climatic. Potrivit lui Müller, reducerea producţiei riscă să aibă doar efectul de a slăbi economia Germaniei, în timp ce emisiile sunt mutate în altă ţară, astfel că nu aduce niciun beneficiu climei.
De aceea, Agora avertizează că doar 15% din emisiile reduse în 2023 au fost de fapt reduse „permanent”.
Pentru a-și atinge obiectivele climatice, Germania are nevoie de investiţii majore pentru a moderniza industria și a reduce amprenta de carbon provenită din încălzire, potrivit lui Müller.
Foto: Freepik