Restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au dus la o scădere record de 7% a emisiilor globale de dioxid de carbon în 2020, dar procentul nu va fi menținut sau crescut dacă eforturile care vizează renunţarea la combustibilii fosili nu vor fi intensificate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, informează Reuters, preluat de Agerpres. Studiul, realizat de cercetători de la instituţii din Australia, Marea Britanie, Franţa, Norvegia şi Statele Unite, a confirmat estimările preliminare din mai 2020, potrivit cărora emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili urmau să scadă cu 7%, mai exact cu 2,6 miliarde de tone, şi să ajungă la 34 de miliarde de tone. Marţi, Agenţia Internaţională de Energie anunţase că emisiile globale de CO2 au scăzut cu 5,8% în 2020.
Pentru a respecta creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5 – 2 grade Celsius în acest secol, emisiile de CO2 trebuie să scadă cu 1 miliard – 2 miliarde de tone pe an, potrivit experţilor de la ONU.
„Atunci când infrastructura bazată pe combustibili fosili va fi repornită, există riscul unei creşteri masive a emisiilor în 2021, aşa cum s-a vazut şi după criza financiară globală din 2009„, a declarat Glen Peters, directorul Centrului pentru Cercetări Internaţionale în domeniul Climei şi Mediului din Norvegia, care a participat la realizarea studiului. Deşi o revenire completă la nivelurile din 2019 pare improbabilă în acest an, deoarece pandemia de COVID-19 continuă să se manifeste, viitoarele emisii de CO2 vor depinde în mare parte de alinierea planurilor de redresare economică a ţărilor cu obiectivele de mediu şi cu creşterea „sectorului verde”, a adăugat acelaşi expert.
Credit foto: Jacek Dylag / Unsplash