România are resursele necesare pentru a rezolva criza energetică, însă acestea nu sunt exploatate.
Este vorba despre energia geotermală, folosită deja în multe ţări încă de la începutul secolului al XIX-lea pentru încălzirea locuinţelor din marile oraşe. Este o soluţie care ar reduce poluarea, dar şi costurile.
Ministrul Mediului şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au vorbit despre capacităţile geotermale ale ţării noastre, dar şi despre investiţii în acest sens, în cadrul Conferinţei Naţionale „Energia regenerabilă, soluţia antisărăcie şi şansa pentru independenţă”, organizată de Antena 3, prin proiectul România Inteligentă.
Citește și: Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice
Vestul României are cele mai mari resurse geotermale de pe întreg teritoriul ţării. Chiar şi în Capitală şi în oraşele din judeţul Ilfov au fost descoperite astfel de resurse alternative cu apă termală.
Dacă în marile oraşe s-ar exploata energia geotermală, costul gigacaloriei s-ar reduce semnificativ, spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Citește și: Garda de Mediu: ”Sinteştiul nu se vindecă, e dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri și cabluri arse”
„Noi mai avem o sursă regenerabilă destul de importantă care poate rezolva problema căldurii şi apei calde menajere pentru marile aglomerări urbane. Oradea, spre exemplu, are folosită apa geotermală, pondere mică, dar cu perspectivă de a creşte semnificativ în perioada următoare.
Dacă Bucureştiul ar folosi apa geotermală, am scoate această resursă la suprafaţă şi am livra-o undeva la 100-150 de lei MW/oră faţă de 500-600 de lei cât livrează ELCEN”, spune președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță.
Sursa foto: PxHere