Smart City

Energia regenerabilă ar contribui la combaterea sărăciei

2
min
21/5/2024

Un studiu internațional arată că energia verde ar putea genera peste 25 de milioane de locuri de muncă în sectorul energetic

Studiul „Transforming A Billion Lives: The Job Creation Potential from a Green Power Transition in the Energy Poor World" arată că investițiile în distribuția de sisteme de energie regenerabilă ar putea contribui la eradicarea sărăciei energetice și ar putea crea până la 25 de milioane de locuri de muncă directe în sectorul energetic în Africa și Asia până în 2030. De asemenea, aceste investiții ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 4 miliarde de tone, conform jurnaldesustenabilitate.ro.

În comparație, investițiile în combustibili fosili, derulate pe aceeași perioadă, ar crea mai puțin de 500.000 de locuri de muncă directe, majoritatea temporare. Raportul menționează că acest rezultat poate fi obținut cu o investiție anuală de 130 de miliarde de dolari. Studiul a fost realizat de The Rockefeller Foundation în 2021, în parteneriat cu Catalyst Off-Grid Advisors, și revizuit de Fundația IKEA, International Renewable Energy Agency, International Solar Alliance și Sustainable Energy for All.

Afectați de sărăcia energetică

În prezent, aproape jumătate din populația globului – 3,6 miliarde de oameni – sunt afectați de sărăcia energetică, majoritatea trăind în Africa și Asia. Datele Observatorului European pentru Sărăcie Energetică indică că între 50 și 125 de milioane de cetățeni din Uniunea Europeană se confruntă cu sărăcia energetică. Progresele tehnologice recente au făcut din energia regenerabilă una dintre cele mai ieftine opțiuni de electricitate pentru mai mult de două treimi din populația globală.

Sărăcia energetică presupune cheltuirea unei părți semnificative din venit pentru plata facturilor la energie, afectând capacitatea gospodăriilor de a-și satisface nevoile de bază. În absența unei definiții comune a sărăciei energetice în Europa, majoritatea statelor membre UE recunosc impactul negativ al acestei probleme asupra sănătății, izolării sociale și mediului.

În 2021, The Rockefeller Foundation și Fundația IKEA au anunțat un parteneriat de 1 miliard de dolari pentru a combate schimbările climatice și sărăcia energetică, marcând cea mai mare inițiativă filantropică de acest tip.

Problemele fiecărei țări

În România, peste o treime din gospodării cheltuiesc mai mult de 10% din venituri pe facturile la energie. Acest procent a crescut de la 33% în 2021 la 37,3% în prezent, iar aproape un sfert dintre gospodării ajung sub pragul de sărăcie după plata facturilor la energie.

Germania nu are o definiție legală a sărăciei energetice, dar între 5 și 23% din populație este afectată, iar creșterea prețurilor la energie a accentuat dezbaterea asupra impactului social al tranziției energetice.

În Ungaria, aproximativ 21% dintre gospodării sunt amenințate de sărăcia energetică, iar obstacolele legale și lipsa sprijinului pentru renovarea locuințelor agravează problema.

În Polonia, sărăcia energetică afectează 12% din populație, cu variații regionale între 6% și 18%. Cei mai vulnerabili sunt locuitorii din mediul rural, familiile tinere, rezidenții din zone urbane sărace și persoanele în vârstă sau cu dizabilități.