Smart City

Energia solară pe balcoane devine realitate, în orașul polonez Lodz, printr-un proiect pilot inovator

1
min
2/7/2024

Locatarii își vor alimenta apartamentele cu panouri solare montate pe grilajele balcoanelor, urmând tendința europeană de autoproducere a energiei.

În orașul polonez Lodz, cooperativa rezidențială Radogoszcz Wschod lansează un proiect inovator, instalând panouri solare pe balcoanele locatarilor de pe Strada Pstragowa, numărul 18, informează Lodz.pl. Acest proiect pilot se distinge prin montarea panourilor pe grilajele balcoanelor în loc de acoperișuri, oferind o nouă modalitate de generare a energiei solare în mediul urban.

Germania este lider în Europa în adoptarea panourilor solare pe balcoane, cu 500.000 de instalații, iar țări precum Franța, Austria, Italia și Luxemburg urmează această tendință, conform Euronews. Creșterea utilizării acestor panouri în Germania a fost impulsionată de noile reglementări din august 2023, care au simplificat procedurile de instalare, permițând atât proprietarilor cât și chiriașilor să instaleze panouri solare pe balcoanele lor.

Instalarea acestor panouri nu necesită abilități specializate, dar necesită înregistrarea într-o bază de date guvernamentală. Costul kiturilor variază între 300 și 1.000 de euro, iar gospodăriile pot economisi în medie 228 de euro pe an. Retailerul Lidl vinde astfel de kituri în Germania și Franța.

În ciuda popularității crescânde a panourilor solare pe balcoane în multe țări europene, nu toate statele membre ale UE adoptă această practică. Belgia a interzis dispozitivele solare plug-in, iar Ungaria nu permite distribuirea acestor kituri. În schimb, Austria a redus TVA-ul pentru astfel de sisteme, iar Italia facilitează conectarea acestora la rețelele electrice pentru sistemele mai mici de 800 de wați.

Pe fondul creșterii prețurilor la energie și al preocupărilor privind stabilitatea rețelei, consumatorii sunt din ce în ce mai interesați să devină independenți de sistemele energetice centralizate, scrie Ziarul Financiar.