Negocierile pentru un tratat global privind reducerea poluării cu plastic, desfășurate la Busan, Coreea de Sud, s-au încheiat fără rezultat duminică seara, după doi ani de tratative intense. Reprezentanți din peste 200 de țări nu au reușit să ajungă la un consens, iar viitorul acestui acord rămâne incert, relatează BBC News.
În timp ce peste 100 de națiuni, printre care state membre ale Uniunii Europene, țări latino-americane, africane și micro-state din Pacific, au cerut eliminarea treptată a plasticului, state producătoare de petrol precum Arabia Saudită și Kuweitul s-au opus ferm. Acestea au insistat pe măsuri care vizează gestionarea deșeurilor de plastic, dar au respins categoric reducerea producției.
Divergențe majore între state
„Obiectivul acestui tratat este să încheiem poluarea cu plastic, nu să nu mai producem plastic. Plasticul a adus beneficii imense lumii”, a declarat delegatul din Kuweit, subliniind poziția fermă a statelor producătoare de petrol.
De cealaltă parte, statele care susțin un tratat ambițios au denunțat „obstrucția continuă” a țărilor producătoare de petrol. „Suntem îngrijorați de blocajele provocate de un grup de țări”, a declarat Olga Givernet, ministrul francez al energiei. „Plasticul în Panama este o armă de distrugere în masă (…). Suntem aici pentru a negocia tratatul mondial cel mai important pentru supraviețuirea omenirii”, a adăugat reprezentantul Panamei, Juan Carlos Monterrey.
Un progres timid și speranțe pentru viitor
Deși discuțiile nu au dus la semnarea unui tratat, Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a evidențiat unele progrese. „Acum avem o structură mai clară și o mai bună înțelegere a divergențelor dintre noi. Un lucru este cert: nevoia lumii pentru acest tratat nu poate fi negată. (…) Ne vom reîntâlni în 2025 și sunt încrezătoare că vom ajunge la un acord.”
Din 1950, peste 8 miliarde de tone de plastic au fost produse în lume, însă mai puțin de 10% din aceasta cantitate a fost reciclată, potrivit datelor ONU. Poluarea cu plastic rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa mediului, afectând în special oceanele și ecosistemele marine.
Ce urmează?
Textul tratatului, care ar fi trebuit să includă restricții la producția globală de plastic și o listă de produse periculoase, nu a fost agreat de țările producătoare de petrol, printre care Arabia Saudită, Rusia și Iran. O nouă rundă de negocieri este așteptată anul viitor, iar statele care sprijină reducerea plasticului iau în considerare începerea unor tratative separate pentru un tratat anti-plastic.
Astfel, lupta împotriva poluării cu plastic continuă, cu speranța că un acord global va putea fi încheiat în viitorul apropiat.