-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Orașul danez care plătește cetățenii pentru returnarea paharelor de cafea: un model sustenabil cu impact european

14 ianuarie 2025, 09:16

Masinile electrice vor putea fi cumpărate in leasing social

Mașini electrice în rate în România, printr-un program de leasing auto social garantat de stat. Subvenția ar putea ajunge până la 13.000 de euro.

14 ianuarie 2025, 08:03

Mai mulți căței din București au fost salvați dintr-o curte plină cu deșeuri! Șase dintre ei încă își caută stăpâni

13 ianuarie 2025, 19:00

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

România mai curată, în fiecare zi! Peste 569 tone de deșeuri și ambrozie, colectate în 6 luni cu ajutorul aplicației Let’s Do It, Romania!

13 ianuarie 2025, 18:15

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Fenomen rar surprins de un satelit NASA: Un ghețar vital din Antarctica pare să fumege

Scris de: News Green | 30 octombrie 2024, 14:00

ghetar fum

Un ghețar esențial din Antarctica a fost surprins într-o ipostază inedită de un satelit NASA, la începutul lunii, imaginea fiind prezentată de CNN.

Fenomenul, denumit „fum de mare,” nu este fum propriu-zis, ci ceață – o serie de șuvițe albe, dense, ce se ridică deasupra apelor întunecate unde ghețarul Pine Island întâlnește marea, potrivit Antena 3.
Vânturile puternice și apa au favorizat apariția acestui „fum de mare.” Rafalele au dispersat gheața și apa rece de la suprafață, lăsând loc apei mai calde să iasă la iveală, explică NASA. Când apa mai caldă eliberează aer cald și umed în atmosfera extrem de rece și uscată, se produce o condensare rapidă, care formează ceața distinctivă.
De pe sol, fenomenul ar semăna cu efectele unei mașini de ceață într-o casă bântuită: o perdea densă, ciudată, deasupra apei, asemeni fumului – de unde și denumirea sa. Acest fenomen meteorologic apare frecvent când aerul uscat și rece trece peste apă mai caldă, fiind des observat pe Marile Lacuri în timpul primelor rafale arctice de iarnă.

O regiune aflată mereu sub nori

Totuși, capturarea „fumului de mare” deasupra ghețarului Pine Island este o raritate, deoarece această regiune se află de obicei sub acoperirea norilor, potrivit NASA. Ghețarul Pine Island este o parte critică și monitorizată constant a Antarcticii, amenințată de încălzirea globală. Ghețarul joacă rolul unui canal de evacuare a gheții din masivul strat de gheață adiacent, eliberând un flux constant de gheață în oceanul din apropiere.

Acest flux de gheață din Antarctica a crescut semnificativ începând cu anii ’90, pe măsură ce aerul cald, apa caldă și reducerea precipitațiilor sub formă de zăpadă destabilizează ghețarul, limitându-i capacitatea de a-și reface masa de gheață, conform CNN. În tandem cu „Ghețarul Judecății de Apoi,” Thwaites, Pine Island pierde gheață într-un ritm accelerat de decenii, având potențialul de a crește nivelul mării cu câțiva metri doar prin propria sa topire.
Acești ghețari acționează, de asemenea, ca bariere naturale, prevenind prăbușirea întregului strat de gheață antarctic din spatele lor, care conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mărilor cu peste 3 metri, un scenariu catastrofal pentru nivelul mării la nivel global.