-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj

Licitație de 1,2 miliarde de lei pentru patru parcuri fotovoltaice noi la Rovinari și Turceni în județul Gorj

22 ianuarie 2025, 09:00

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Fenomenele meteo extreme, amplificate de schimbările climatice în ultimele două decenii

Scris de: News Green | 1 noiembrie 2024, 08:15

furtuna extrema

O analiză recentă subliniază că schimbările climatice au accentuat gravitatea celor mai extreme 10 fenomene meteorologice din ultimele două decenii, care au avut cel mai mare număr de decese, peste 570.000 de persoane pierzându-și viața în astfel de evenimente, inclusiv în România, conform oamenilor de știință.

Climatologii explică faptul că această analiză „evidențiază cât de periculoase sunt deja evenimentele de vreme extremă,” chiar și cu o creștere de doar 1,3 grade Celsius a temperaturii globale față de nivelurile preindustriale, potrivit DPA și PA Media, preluate de g4media.ro.

Cercetătorii atrag atenția asupra necesității urgente de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care contribuie la escaladarea acestor fenomene, mai ales în contextul în care temperatura globală ar putea ajunge la o creștere de 3 grade Celsius până la finalul secolului, un scenariu pe care secretarul general al ONU îl descrie ca fiind „catastrofal.”

Analiza, realizată de rețeaua World Weather Attribution pentru a marca a 10-a aniversare a înființării, examinează impactul schimbărilor climatice asupra fenomenelor de vreme extremă din ultimele două decenii. De asemenea, marchează 20 de ani de la primul „studiu de atribuire” din 2004, care a analizat efectele caniculei extreme din Europa din 2003, ce a cauzat aproximativ 70.000 de decese.

Cele mai severe 10 evenimente, care au dus la moartea a cel puțin 576.042 de persoane, includ cicloni tropicali, valuri de caniculă, secete și inundații. Printre acestea se numără valul de căldură din 2022, care a afectat o mare parte a Europei, inclusiv Marea Britanie, unde au fost atinse temperaturi record de 40 de grade Celsius, ducând la zeci de mii de decese.

Schimbările climatice au contribuit la creșterea temperaturilor

Analiza evidențiază că schimbările climatice au crescut probabilitatea unor temperaturi extreme în vara anului 2022, contribuind la o creștere a temperaturilor cu până la 4 grade Celsius. Sunt menționate și valurile de caniculă din 2015 și 2023 din Europa, cel din urmă aducând temperaturi record în vestul Mediteranei, considerate „imposibile” în absența schimbărilor climatice.

„În toate cele 10 evenimente, observăm amprenta schimbărilor climatice,” spun cercetătorii, subliniind că acestea au amplificat intensitatea și frecvența fenomenelor extreme. Cu toate acestea, bilanțul victimelor ar putea fi „mult subevaluat,” având în vedere că unele decese provocate de valurile de căldură ar putea să nu fie incluse în statistici.

„Schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată,” a declarat Friederike Otto, cofondatoarea World Weather Attribution de la Centrul pentru Politică de Mediu de la Imperial College, Londra. „Au agravat evenimentele extreme care au dus la moartea a peste 570.000 de persoane. Acest studiu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii politici care încă sprijină combustibilii fosili ce provoacă încălzirea globală și distrug vieți. Continuând să ardem petrol, gaz și cărbune, suferința va persista,” a adăugat ea, conform Agerpres.

Multe decese puteau fi evitate

Specialiștii susțin că multe dintre decesele provocate de fenomenele extreme puteau fi evitate. Este esențial ca statele să accelereze eforturile de pregătire, cum ar fi implementarea sistemelor de avertizare timpurie și măsuri de adaptare urbană, cum ar fi terase verzi și păduri urbane. Totodată, infrastructuri esențiale, precum barajele, trebuie să fie pregătite să reziste schimbărilor climatice.

„Bilanțurile masive de morți din urma evenimentelor meteo extreme indică faptul că nu suntem pregătiți nici măcar pentru o încălzire de 1,3 grade, cu atât mai puțin pentru una de 1,5 sau 2 grade,” a afirmat Roop Singh de la Centrul Climatic Crucea Roșie – Semiluna Roșie. „Fiecare țară trebuie să investească în sisteme de avertizare timpurie, modernizarea infrastructurii depășite și politici care să sprijine populațiile vulnerabile pentru a diminua impactul vremii extreme. Însă, în ultimă instanță, reducerea emisiilor este crucială. Cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, ne vom confrunta cu mai multe evenimente extreme, care vor pune presiune pe state, indiferent de nivelul lor de pregătire,” a conchis el.

Evenimentele meteorologice cu cel mai mare număr de morţi din ultimii 20 de ani:

2007: ciclonul Sidr, Bangladesh, care a provocat 4.234 decese;

2008: ciclonul Nargis, în sudul Myanmar, 138.366 decese;

2010: caniculă, vestul Rusiei, 55.736 decese;

2011: secetă, Somalia, 258.000 decese;

2013: inundaţii, Uttarakhand, India, 6.054 decese;

2013: taifunul Haiyan, Filipine, 7.354 decese;

2015: val de caniculă în Europa, Franţa, 3.275 decese;

2022: val de caniculă în Europa, Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, România, Portugalia, Marea Britanie, 53.542 decese;

2023: val de caniculă în Europa, Italia, Spania, Germania, Grecia, Franţa, România, 37.129 decese;

2023: furtuna Daniel, Libia, 12.352 decese.