Când oile flatulează, emit gaz metan, iar pe o perioadă de 20 de ani, acesta este de aproximativ 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce priveşte captarea căldurii în atmosferă, provocând astfel încălzirea globală, potrivit euronews.com.
Dar fermierii britanici au apelat la inginerie genetică pentru a reduce aceste emisii, după ce procesul a avut succes în Noua Zeelandă.
Citeşte şi: VIDEO. Cel mai rar mamifer marin, pe cale de dispariţie. „Operaţiunea Miracol” încearcă să salveze vaquita
Fermierul Rob Hodgkins a spus că proiectul ar putea construi „viitorul” agriculturii, întrucât cei care cresc animale pentru consum pot „face parte din soluţie, producând mâncare în mod sustenabil, în loc să reprezinte problema”.
Animalele de fermă emit gaz metan, iar acesta este responsabil pentru aproximativ un sfert din încălzirea globală.
În Uniunea Europeană, agricultura este responsabilă pentru 53% din emisiile de metan. Un alt mare emițător este industria combustibililor fosili.
Citeşte şi: Un bucătar găteşte animalele şi plantele invazive care dăunează altor specii
Peste 100 de țări au semnat un angajament global de a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030, în cadrul conferinţei internaţionale de mediu COP26.
Autoritățile agricole din Noua Zeelandă cresc oi cu emisii scăzute din 2008, pe lângă cele cu emisii crescute. Acestea estimează că oile cu emisii scăzute emit cu 16% mai puțin metan.
Însă această abordare nu este singura modalitate prin care statele lumii încearcă să reducă emisiile provenite din producţia de mâncare. Noua Zeelandă a propus impozitarea gazelor cu efect de seră pe care le produc animalele de fermă, impunând fermierilor să plătească o taxă pentru acestea.
La nivel individual, consumul unei diete pe bază de plante este cea mai bună modalitate de a reduce metanul, deoarece creșterea vacilor și a oilor pentru hrană emite o cantitate uriaşă de gaze cu efect de seră. Totodată, agricultura este unul dintre cei mai mari utilizatori de pământ și apă din întreaga lume. Consumul de surse alternative de proteină, cum ar fi carnea „falsă”, ajută, de asemenea, la reducerea acestor probleme.
Foto: wirestock/Freepik