-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

fructe de mare

Fructele de mare conțin cantități mari de microplastice, relevă un nou studiu

13 ianuarie 2025, 10:02

Deșeuri textile pentru reciclare

Prima localitate în care a început colectarea deșeurilor textile. Containerele sunt păzite de Poliția Locală

13 ianuarie 2025, 08:30

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani

13 ianuarie 2025, 07:30

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Monitorizăm îndeaproape Marea Neagră, unde efectele dezastrului ecologic de la Kerci sunt evidente

12 ianuarie 2025, 12:42

#greenTALKS

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Fertilizator obținut prin purificarea apelor uzate

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

fertilizator-obtinut-prin-purificarea-apelor-uzate

Un proces pentru a transforma apele uzate în apă potabilă dezvăluie acum beneficii ascunse. Descoperirea vine datorită inginerilor de la Stanford, care au dezvoltat o modalitate rentabilă de a transforma un produs secundar toxic al procesului în substanțe chimice utile, ne informează Freethink.

„Sperăm că acest studiu va ajuta la accelerarea adoptării tehnologiei care atenuează poluarea, recuperează resurse valoroase și creează apă potabilă în același timp”, a spus autorul principal, Xiaohan Shao, într-un comunicat de presă.

Provocarea: Apa uzată („obținută din canalizare”) este apa dulce care a fost deja folosită pentru curățare, băut, spălare sau alte activități. Conține totul, de la deșeuri umane, la produse chimice industriale, așa că înainte de a fireturnată în mediu, trebuie curățată la o unitate de tratare.

De fapt, este posibil să purificați apa uzată suficient pentru a o face din nou potabilă, iar una dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic modalități de a face acest lucru este prin filtrarea anaerobă, un proces în care bacteriile și alte microorganisme se descompun și mănâncă poluanții din apă.

Dezavantajul filtrării anaerobe este că produce sulfură, care este un compus toxic și coroziv, simpla inhalare a acestuia poate dăuna angajaților de la o stație de tratare a apelor uzate. Între timp, procesele de tratare a sulfurei fac dezinfectarea apei mai dificilă.

O posibilă soluție la această problemă este transformarea sulfurei în substanțe chimice care pot fi folosite pentru a crea fertilizatori și pentru a produce baterii, dar nimeni nu a găsit cel mai bun mod de a face asta.

Inginerii de la Stanford au studiat acum procesul de conversie și au folosit ceea ce au învățat pentru a dezvolta o metodă eficientă din punct de vedere al costurilor și cu consum redus de energie pentru a crea substanțe chimice utile din sulfură.

„Putem integra procesul nostru în alte tehnologii avansate de tratare a apelor uzate pentru a [face] decalajul dintre apa uzată și apa potabilă mai mic”, a spus Shao.

„Și în ceea ce privește substanțele chimice pe care le producem, adăugăm aceste produse recuperate în lanțul de aprovizionare”, a continuat ea. „Va ajuta în agricultură, iar în producție, veți [reduce] consumul de materii prime.”

Imaginea de ansamblu: este prea devreme să spunem dacă procesul de la Stanford va fi de fapt integrat în orice instalații de tratare, dar filtrarea anaerobă și sulfura neplăcută pe care o produce nu este singura modalitate de a face apa uzată potabilă.

Alternativele care se bazează pe alte tipuri de filtrare ar putea să nu fie la fel de eficiente din punct de vedere energetic, dar în locurile în care apa dulce este puțină și energia este ieftină, costul importului de apă poate face totuși reciclarea și filtrarea cea mai rentabilă modalitate de a spori aprovizionarea cu apă.