...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

5 minute de citit

Fonduri europene într-o comună din Timiș pentru a utiliza apa geotermală la încălzirea locuințelor

Scris de: News Green | 8 aprilie 2025, 12:00

Comuna Lovrin folosete energia geotermala
Sursa: Ghidul primăriilor

Comuna Lovrin, situată în județul Timiș, este prima localitate din România care a implementat integral un sistem de încălzire a locuințelor pe bază de apă geotermală.

O parte semnificativă din suprafața județului are un potențial geotermal ridicat, cu temperaturi de peste 100°C, ceea ce permite funcționarea centralelor geotermale pe o durată de până la 8.000 de ore annual, conform Jurnalul Național.

În prezent, comuna Lovrin utilizează eficient această resursă, printr-un sistem care asigură încălzirea a aproximativ 250 de gospodării și care include și un ștrand alimentat cu apă geotermală. Potrivit primarului Marius Graur, costurile pentru încălzire sunt cu aproximativ 30% mai mici în comparație cu cele generate de utilizarea energiei electrice sau a gazelor.

„La un apartament cu trei camere, facturile la încălzire în sezonul de iarnă ajung la circa 250 de lei lunar, în comparaţie cu până la 800 de lei lunar, dacă foloseau curentul electric. În anii ’80, localnicii foloseau apa geotermală la sere, pentru că avem nouă sonde de apă geotermală, care aparţineau de Foradex Bucureşti. Forajele erau săpate la adâncimi de aproximativ 3.600 de metri, dar exploatarea era la 1.600-1.800 de metri, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 95 de grade Celsius. Acum funcţionează o singură sondă, pentru încălzire şi pentru ştrandul termal”, spune Marius Graur.

Sistemul de încălzire va fi extins la sere

Foradex, compania deținătoare a sondelor, are în vedere un proiect care implică utilizarea celorlalte opt foraje neutilizate, în colaborare cu o firmă olandeză, în scopul extinderii sistemului la 30 de hectare de sere pentru culturi de tomate și alte legume. În comparație cu panourile solare, care funcționează optim doar în condiții de expunere solară, apa geotermală este disponibilă în mod constant.

Primăria Lovrin implementează, cu sprijinul fondurilor europene, un proiect aflat în fază finală, ce urmărește extinderea utilizării apei geotermale ca sursă de energie termică.

„Şi în anii ’80, apa geotermală era folosită pentru încălzirea serelor şi a solariilor. După 1990, s-au desfiinţat serele şi a rămas o singură sondă care funcţiona pentru încălzire. În urmă cu doi ani, noi am conceput un proiect pe fonduri europene, pe care îl terminăm în trei luni. Suntem prima localitate rurală din România care folosim apa geotermală pentru încălzire. Am luat experienţa oraşelor; avem o centrală nouă şi un sistem de încălzire nou cu care încălzim aproximativ 250 de numere de case actualmente. Acesta este axul principal şi ulterior depunem un proiect de extindere, pentru că vrem să fim localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale. (…). Apa geotermală este folosită doar pentru calorifere, pentru încălzire, în sezonul rece. Apa are în jur de 65 de grade Celsius. Apa în piscină (ştrand, n.r.) este de 38-42 de grade Celsius. Noi avem forajul de apă geotermală cu două circuite: unul pentru încălzirea locuinţelor, iarna, iar returul merge la piscină şi la ştrandul termal, pe perioada de vară”, explică edilul comunei Lovrin.

Secție externă pentru Spitalul Județean

În localitate este planificată și deschiderea unei secții externe a Spitalului Județean Timișoara, care va funcționa ca centru de recuperare pentru pacienți cu afecțiuni post-traumatice, utilizând resursele de apă geotermală disponibile.

„Apele geotermale nefolosite nu dispar, ci rămân acolo. Ca şi apa potabilă. Sunt straturi de apă geotermală la diferite adâncimi. Cu cât sunt adâncimile mai mari, cu atât e apa mai caldă şi are calităţi mai bune. Depinde în ce filon nimereşti. La noi în zonă, sondele care au fost forate au fost folosite la adâncimi destul de mari, iar acum sunt conservate. Oricare sondă care a fost conservată şi a fost folosită în urmă cu 20-30 de ani poate fi repornită. Ele funcţionează artezic, cu un compresor foarte puternic ce aduce aer în instalaţie şi apa ţâşneşte de acolo. Apele geotermale, după cum spun specialiştii, se pot transforma şi în gaz. Economiile prin folosirea apelor geotermale sunt însemnate. Pentru un apartament cu trei camere, facturile sunt de 250 de lei lunar, în timp ce încălzirea cu curent electric ar fi constat până la 800 de lei”, afirmă primarul Marius Graur.

Datele de specialitate indică faptul că principalele surse de energie regenerabilă din județul Timiș sunt apele geotermale, energia solară, biomasa și biogazul. Energia hidro este mai puțin eficientă din cauza reliefului de câmpie, iar energia eoliană a fost identificată doar punctual în vestul județului.

Zeci de puțuri geotermale în Timiș

În total, județul Timiș dispune de 42 de puțuri geotermale. Un exemplu suplimentar este cel din zona Podului Michelangelo din Timișoara, unde, în 2013, a fost descoperit un izvor de apă termală la 600 de metri adâncime, cu temperaturi de 80-85°C, foraj exploatat anterior anului 1990.

Primăria Timișoara analizează de mai mulți ani posibilitatea extinderii sistemului de termoficare pe baza apei geotermale, în cadrul unui proiect dezvoltat în parteneriat cu o companie din domeniul energetic.

„Realizarea acestui proiect geotermal ar fi un pas important în istoria sistemului de termoficare spre retehnologizare şi energie verde. După un proces de analiză care a durat peste doi ani, suntem în punctul în care încheiem acest protocol cu una dintre cele mai puternice firme de energie de pe piaţa europeană. Cred în viitorul sistemului de termoficare al Timişoarei”, declara, în toamnă, primarul Dominic Fritz.