Stiri

Fostul ministru al Energie: ”nu există risc de blackout”

1
min
19/7/2024

Virgil Popescu este de părere că anunțurilor unor pene generalizate de curent generează panică și țin sus prețurile pe piața de energie.

Într-o reacție recentă, Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, a răspuns criticilor premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat că nu s-au făcut investiții în stocare și că acestea nu au fost incluse în PNRR. Popescu a subliniat că, în timpul mandatului său, au fost alocate 740 de milioane de euro pentru energie regenerabilă, producție și capacități de stocare a energiei în România, toate fondurile fiind prevăzute încă de la început în PNRR, conform financialintelligence.ro.

Virgil Popescu a detaliat:

Extinderea capacităților de stocare a energiei: Aceasta a fost o prioritate în timpul mandatului său, cu fonduri dedicate de 280 de milioane de euro pentru noile capacități de stocare a energiei și pentru producerea, asamblarea și reciclarea bateriilor.

Sprijin pentru surse regenerabile: În cadrul unei scheme de ajutor de stat, în valoare de 460 de milioane de euro, destinate instalării de noi capacități de producere a energiei din surse eoliene și solare, aplicanții au primit punctaj suplimentar pentru montarea capacităților de stocare.

Capacitatea proiectelor depuse: Proiectele eligibile pentru energie regenerabilă totalizează 1.8 GW, depășind capacitatea viitoarelor reactoare 3 și 4 de la Cernavodă, iar capacitatea de stocare este de 1.8 GWh, aproape dublă față de proiectul Tarnița – Lăpușești.

Strategia integrată: Măsurile au fost gândite pentru a acoperi punctele slabe ale sistemului energetic românesc, în vederea atingerii independenței energetice.

Probleme la Administrația Fondului pentru Mediu: Popescu a semnalat că programele destinate prosumatorilor trebuie modificate pentru a include capacități de stocare, dar până acum nu s-au luat măsuri.

Încrederea în sistem: Chiar și în fața fluctuațiilor de preț recente, Popescu și-a exprimat încrederea în capacitatea de echilibrare a sistemului, subliniind însă necesitatea accelerării proiectelor macro de energie din surse nucleare și pe gaz pentru a evita problemele în perioadele de consum maxim.

Premierul a criticat activitatea de până acum

Premierul Marcel Ciolacu a criticat gestionarea situației energetice, fără a menționa explicit numele ministrului vizat, și a subliniat importanța unei viziuni clare în dezvoltarea capacităților de stocare. "Am ajuns printre fruntașii producători de energie verde din Europa, dar nu am avut o viziune clară de dezvoltare," a declarat Ciolacu, adăugând că a avertizat deja cu privire la riscurile lipsei de planificare strategică.