Solutii

Franța ar putea transforma deșeurile nucleare în tacâmuri: Proiect controversat, supus votului public

2
min
15/10/2024

Franța ar putea transforma deșeurile radioactive cu nivel scăzut de radiații în obiecte de uz casnic, cum ar fi tacâmuri, cratițe sau mânere de uși, dacă publicul va aproba propunerea unei fabrici de reciclare.

Proiectul vine din partea companiei energetice EDF, care a propus această soluție după închiderea centralei nucleare din Fessenheim, notează Euronews. Inițiativa ar permite reciclarea a 500.000 de tone de metale radioactive la nivel scăzut pe o perioadă de 40 de ani, potrivit fostului director al site-ului EDF Fessenheim, Laurent Jarry.

Metalele care vor fi reciclate nu vor prezenta riscuri semnificative pentru sănătatea publică, conform EDF, deoarece sunt „radioactive la nivel foarte scăzut” și vor trece prin procese de curățare înainte de a fi transformate în fontă sau oțel. Alte materiale mai periculoase vor fi trimise la instalațiile specializate de procesare a deșeurilor nucleare.

Deși Suedia, Germania și Statele Unite aplică deja tehnici similare pentru reutilizarea acestor metale, în Franța proiectul este întâmpinat cu scepticism de grupurile anti-nucleare, care susțin că orice nivel de radiații, oricât de mic, poate prezenta riscuri de sănătate, precum creșterea riscului de cancer. În plus, codul francez de sănătate publică și legislația de mediu ar trebui modificate pentru a permite continuarea acestui proiect.

Publicul va avea posibilitatea de a vota proiectul până în februarie 2025, iar rezultatul va influența viitorul reciclării deșeurilor nucleare în Franța.

Copyright AP Photo/Michel Euler