Life Style

Furtuna Boris și urmările sale: Schimbările climatice dublează riscurile de inundații în Europa Centrală

2
min
26/9/2024

Schimbările climatice au dublat probabilitatea ploilor intense care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală, conform unui studiu publicat de World Weather Attribution (WWA). La mijlocul lunii septembrie, furtuna Boris a adus patru zile de precipitații record, cauzând 24 de decese și pagube de miliarde de euro în infrastructură și proprietăți.

Raportul WWA, realizat de un colectiv internațional de cercetători, a concluzionat că schimbările climatice cauzate de arderea combustibililor fosili au amplificat frecvența și intensitatea precipitațiilor din regiune. Studiul sugerează că, în clima actuală, o furtună precum Boris are loc o dată la 100 până la 300 de ani. Însă, dacă temperatura globală va crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, așa cum se preconizează până în 2050, astfel de furtuni vor deveni cu 50% mai frecvente și vor aduce cu 5% mai multe ploi.

Joyce Kimutai, cercetător principal la Imperial College London, a subliniat consecințele încălzirii globale cauzate de folosirea combustibililor fosili: „Aceste inundații sunt o dovadă a efectelor devastatoare ale încălzirii globale. Dacă nu înlocuim petrolul, gazul și cărbunele cu surse regenerabile, furtunile ca Boris vor continua să producă precipitații extreme și inundații care afectează grav economia”.

Deși raportul nu a fost revizuit oficial, cercetătorii au folosit metode științifice bine stabilite. Acest studiu evidențiază necesitatea urgentă de a reduce emisiile de carbon și de a adopta măsuri pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice, care cresc riscul de fenomene meteorologice extreme.