Stiri

Furtunile solare aduc spectacole de Auroră Boreală la latitudini neobișnuite

1
min
31/7/2024

Patru ejecții de masă coronală (CME) se îndreaptă spre Pământ, provocând furtuni geomagnetice și posibile aurore boreale vizibile chiar și în nordul Europei, începând de marți seară până joi.

Noi furtuni solare amenință Pământul cu furtuni geomagnetice și aurore boreale vizibile la latitudini mai joase. Administrația Națională americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) a anunțat luni că patru ejecții de masă coronală (CME) sunt în drum spre planeta noastră, cu impact așteptat între marți seară și joi.

În luna mai, planeta a fost martora celor mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele două decenii, cu aurore boreale vizibile la latitudini neobișnuit de mici, inclusiv în România. Furtunile solare pot fi însoțite de CME, fluxuri de plasmă care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, producând spectacole de lumină ondulată și colorată pe cerul nocturn.

NOAA prognozează că activitatea geomagnetică cea mai intensă va avea loc marți, cu o furtună de categoria 3, în timp ce furtunile din luna mai au atins categoria 5. Aurorele boreale vor fi vizibile în Canada și statele nordice ale SUA, și posibil în nordul Europei, inclusiv Anglia, Germania de Nord, Țările de Jos și Belgia, conform SpaceWeatherLive.

Pe lângă spectacolele vizuale, CME-urile pot provoca probleme la rețelele electrice și de telecomunicații. Activitatea solară se apropie de un maxim ciclic de 11 ani, numit "maximum solar", așteptat între sfârșitul lui 2024 și 2026. Fenomenele CME intense pot determina aurore boreale la latitudini neobișnuit de joase.

Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată, Evenimentul Carrington din septembrie 1859, a provocat supratensiuni care au aprins echipamentele telegrafice.