Stiri

Garda de Mediu adoptă tehnologia: 16 drone performante intră în acțiune pentru combaterea poluării

1
min
30/5/2024

Aparatele dotate cu senzori și echipamente optice cu termoviziune au fost cumpărate cu bani europeni

Garda de Mediu a făcut un pas important în utilizarea tehnologiei avansate pentru protejarea mediului. 16 drone performante au fost deja distribuite inspectorilor și vor fi folosite pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi, a celor care ard deșeuri ilegal sau transportă deșeuri în mod necorespunzător.

David Păvăloaia, pilot de drone: „Sunt echipate cu niște senzori cu termoviziune, avem și un unghi de vizualizare foarte largă. Avem și o cameră care mărește imaginea de 200 de ori. Pot realiza cu ușurință și misiuni pe timp de noapte. Are avantajul acesta de a putea elimina ulterior vegetația cu ajutorul unui soft de procesare”.

Aceste aparate sunt dotate cu senzori și echipamente optice cu termoviziune, achiziționate cu fonduri europene. Dronele, care pot atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră și cântăresc aproximativ șapte kilograme, sunt echipate cu patru perechi de acumulatori, permițându-le să funcționeze fără întrerupere pentru mai bine de trei ore și jumătate, transmite stirileprotv.ro.

Noile dispozitive au fost distribuite la 14 comisariate județene, iar în aceste zile, angajații participă la Brașov la sesiuni de instruire pentru a învăța să le folosească eficient.

În valoare totală de 6,6 milioane de lei, echipamentele au fost achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Fiecare pachet include, pe lângă dronă, trei camere video, o parașută și baterii suplimentare.

Imaginile surprinse de la înălțime ar putea servi drept dovezi în instanță, susțin activiștii de mediu. Potrivit șefului Gărzii Naționale de Mediu, dronele vor fi operaționale pe teren începând de luna viitoare.