Solutii

Garda de Mediu a început verificările privind ambrozia! Amenzi între 750 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele fizice și juridice din România

6
min
7/8/2024

Garda de Mediu Iași a început să facă verificări în contextul în care, conform legii, proprietarii de terenuri din România sunt obligați să elimine ambrozia ori riscă amenzi serioase din cauza acestei plante deosebit de dăunătoare, arată Bună Ziua Iași.

Garda de Mediu Iași e cu ochii pe proprietarii de terenuri

Persoanele care dețin pământuri trebuie să elimine ambrozia, în cazul în care planta crește pe terenurile lor. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că ambrozia provoacă alergii grave, distrugerea buruienii devenind astfel obligatorie.

În acest an, locuitorii din Iași au depus un număr mare de reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care nu respectă legea privind eliminarea ambroziei de pe terenurile lor.

Planta trebuie distrusă de toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost descoperite focare de infestare, scrie BZI.

Mai mult, aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat. Buruiana trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire, după data de 15 aprilie și apariția primelor inflorescențe, adică până la data de 30 iunie.

Reprezentanții de la Garda de Mediu Iași urmează să veriice reclamațiile depuse de cei nemulțumiți.

Amenzi între 750 și 20.000 de lei pentru persoanele fizice și juridice

În cazul în care ambrozia nu este eliminată, se pot da amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Conform specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața manifestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate sau discuiri pe terenurile agricole.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc polen.

Când elimină polenul și devine periculoasă pentru sănătatea omului?

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia. Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an.    

Cum se manifestă alergia la ambrozie?

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.  

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.  Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală. Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Astfel cu o investiție minimă în aparatură pentru monitorizare aerobiologică, putem alerta eficient populația cu privire la prezența polenului în aer.