Gaura, care apare în fiecare an în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, între septembrie şi decembrie, are o dimensiune impresionantă în 2020, anunță cercetătorii de la Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei. 23 de milioane de kilometri pătrați, adică de 2,4 ori suprafața SUA – este dimensiunea găurii din stratul de ozon, fiind cea mai mare dimensiune din ultimii 15 ani.
Stratul de ozon este esențial pentru viața pe Pământ. El ne protejează de radiațiile ultraviolete (UV) de la soare, atât pe noi cât și pe celelalte organisme de pe planetă.
Paul Newman, directorul științific al Diviziei de Științe ale Pământului de la NASA, afirmă că dimensiunea găurii în anul 2020 confirmă așteptările și că nu există vreo metodă prin care să reparăm rapid problema. „Vorbim de substanțe care trăiesc mult în atmosferă. Vor rămâne acolo zeci de ani”, a adăugat el. Anul acesta, temperaturile au fost mai reci decât de obicei în stratosferă, datorită unui vârtej polar mai puternic (un jet de aer rotitor care se formează peste poli), care a blocat aerul rece în zonă. Ca urmare, mediul a fost favorabil ca substanțele chimice care ucid ozonul să nu fie afectate de lumina soarelui. „Temperaturile sunt puțin mai reci decât în mod normal și asta duce la o gaură de ozon mai mare și mai adâncă”, a spus Newman. Însă, există totuși și o veste bună. Newman atrage atenția că dimensiunea găurii e cu 3-4 milioane de metri pătrați mai mică decât ar fi fost dacă nu am fi luat măsuri și nu am fi redus nivelul chimicalelor eliberate în atmosferă. Pentru că societatea a ascultat sfatul oamenilor de știință în urmă cu 30 de ani, stratul de ozon şi-a început lungul proces de vindecare.