...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului celebrează 100 de ani de protecție a Vulcanilor Noroioși prin lansarea unui documentar științific

Scris de: Birca Ana | 1 ianuarie 2025, 09:05

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului a marcat un secol de protejare a Vulcanilor Noroioși prin lansarea unui documentar inovator, intitulat „Vulcanii se cutremură”. Video-ul, o premieră în România, prezintă rezultatele unor cercetări geofizice avansate desfășurate pentru a înțelege structura subterană a acestor fenomene naturale unice.

Documentarul scoate la lumină modul în care cercetătorii Geoparcului și ai Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) monitorizează vulcanii și alunecările de teren din zonă. Aceste activități permit evaluarea riscurilor naturale și pot contribui la descoperirea unor resurse subterane valoroase, notează romaniapozitiva.ro.

Cercetare științifică în premieră națională

Proiectul de cercetare, inițiat de Geoparc și INFP, folosește metode geofizice avansate pentru a explora structurile vulcanilor noroioși, situate la adâncimi de până la 3 kilometri. Echipa utilizează drone și echipamente de ultimă generație pentru a răspunde la întrebări esențiale legate de formarea și comportamentul acestor vulcani.

„Ceea ce se vede la suprafață este doar vârful icebergului”, a explicat Răzvan-Gabriel Popa, managerul Geoparcului și vulcanolog. „Tehnicile geofizice ne permit să vizualizăm structurile subterane și să le transformăm într-o resursă educațională și turistică”.

Educație și turism sustenabil

Documentarul de 17 minute este disponibil online și va fi utilizat ca material didactic în școlile locale și pentru turiști. Geoparcul colaborează activ cu elevii, implicându-i în activități de teren și învățându-i despre fenomenele geologice din regiune.

Un fenomen rar la confluența plăcilor tectonice

Vulcanii Noroioși din Ținutul Buzăului sunt rezultatul coliziunii a trei plăci tectonice, un fenomen unic în Europa. Gazele care se ridică din adâncuri se combină cu apa subterană pentru a forma noroiul care erupe la suprafață. Cele mai cunoscute formațiuni din zonă, Pâclele Mari și Pâclele Mici, atrag anual mii de vizitatori.

Viitorul Geoparcului UNESCO

Cu această lansare, Geoparcul UNESCO reafirmă angajamentul de a promova educația, turismul sustenabil și cercetarea științifică. Colaborarea dintre comunitățile locale și experții în geologie continuă să contribuie la protejarea acestui patrimoniu natural unic, asigurându-se că Vulcanii Noroioși rămân o atracție și o sursă de cunoaștere pentru generațiile viitoare.