Marc Tijhuis, reprezentant al International Solid Waste Association (ISWA), a tras un semnal de alarmă la Forumul Internațional de Mediu desfășurat la București: lumea se confruntă cu o criză profundă a deșeurilor, alimentată de lipsa infrastructurii, practici învechite și o atenție insuficientă din partea factorilor de decizie.
„Tendința este alarmantă. Ne confruntăm cu o disparitate uriașă în gestionarea deșeurilor. Aproximativ 2,7 miliarde de oameni la nivel global nu își colectează deșeurile. Aceasta înseamnă, de asemenea, că depozitarea informală, arderea în aer liber și practicile învechite continuă. Acest lucru duce la creșterea riscurilor pentru sănătate, la degradarea ecosistemelor și la intensificarea emisiilor climatice.” a subliniat Tijhuis în cadrul prezentării de la București.
Gestionarea deșeurilor, o urgență globală cu soluții la îndemână spune Marc Tijhuis, reprezentantul ISWA: Tendința este alarmantă
Această realitate are consecințe majore: poluare, riscuri crescute pentru sănătate, degradarea ecosistemelor și amplificarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform Global Waste Management Outlook 2024, în 2020 doar 19% din deșeurile municipale solide au fost reciclate, în timp ce 38% au fost eliminate în mod necorespunzător – fie arse în aer liber, fie abandonate în gropi necontrolate.
Europa nu stă nici pea prea bine
Chiar și în Uniunea Europeană, cifrele sunt îngrijorătoare: fiecare cetățean generează în medie 511 kg de deșeuri anual, din care doar 30% sunt reciclate.
„Dacă nu acționăm rapid, cantitatea globală de deșeuri municipale solide ar putea crește cu 80% până în 2050,” avertizează Tijhuis, explicând că această creștere este determinată de expansiunea economică și creșterea populației – în special în regiunile care nu dispun de infrastructură de gestionare a deșeurilor.
Gestionarea deșeurilor, o șansă reală pentru combaterea schimbărilor climatice
Tijhuis a evidențiat că o gestionare eficientă a deșeurilor poate reduce cu până la 20% emisiile globale de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, potențialul uriaș al acestui sector rămâne insuficient exploatat în strategiile globale privind clima.
Soluțiile propuse de ISWA prevăd 4 direcții strategice:
- Tranziția către gestionare circulară a deșeurilor – prevenirea generării deșeurilor, compostarea, reciclarea materialelor și recuperarea energiei.
- Gestionarea deșeurilor organice – reducerea emisiilor de metan prin devierea acestora de la gropile de gunoi și valorificarea energetică.
- Reciclarea extinsă – pentru a înlocui materiile prime virgine și a reduce emisiile aferente producției.
- Decuplarea creșterii economice de generarea deșeurilor – prin politici publice și inovații sustenabile.
Totuși, pentru a transforma radical acest sector, este nevoie de mecanisme financiare eficiente, spune reprezentantul ISWA care susține integrarea soluțiilor legate de deșeuri în planurile climatice naționale și în alocările de finanțare climatică, în conformitate cu Acordul de la Paris.
De asemenea, acesta a vorbit despre cele cinci principii fundamentale pentru o strategie globală durabilă:
- Drepturile omului
- Angajamentul politic
- Planificarea eficientă a gestionării deșeurilor
- Economia deșeurilor
- Economia circulară
„Gestionarea durabilă a deșeurilor este o verigă-cheie în lupta împotriva triplei crize planetare: schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea,” a încheiat Tijhuis, invitând publicul să consulte cele mai recente publicații ISWA pe www.iswa.org.