Stiri

Ghețarii din Alaska, la un pas de a atinge punctul de topire ireversibilă. Totul se întâmplă mai devreme decât se preconizează

3
min
24/7/2024

Conform unui studiu, ghețarii din Alaska ar putea atinge punctul de topire ireversibilă mai devreme decât se preconizează.

Ghețarii din câmpul de gheață Juneau din sud-estul Alaskăi se topesc într-un ritm mai rapid decât se credea anterior și ar putea ajunge la un punct de cotitură ireversibil mai devreme decât se aștepta, potrivit unui studiu publicat la început de lună, arată Reuters.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Anglia au constatat că pierderea ghețarilor din câmpul de gheață, situat chiar la nord de Juneau, capitala Alaskăi, s-a accelerat rapid începând din 2010.

Nivelul mării crește din cauza topirii ghețarilor

Topirea ghețarilor contribuie în mare măsură la creșterea nivelului mării, o amenințare la adresa așezărilor de coastă din întreaga lume. Ratele actuale de topire a gheții ar putea duce la un declin permanent al ghețarului Juneau, au declarat cercetătorii, scrie Reuters.

„Pe măsură ce subțierea ghețarilor de pe platoul Juneau continuă și gheața se retrage la niveluri mai joase și în aerul mai cald, procesele de feedback pe care acest lucru le pune în mișcare sunt susceptibile de a împiedica regenerarea viitoare a ghețarilor”, a declarat într-un comunicat de presă Bethan Davies, lector superior la Universitatea Newcastle și conducătorul studiului.

În studiul publicat în revista Nature Communications, cercetătorii au constatat că volumul câmpului de gheață s-a redus între 2010 și 2020 de două ori mai mult decât rata anuală înregistrată între 1979 și 2010.

Câmpul de gheață Juneau, care se întinde de-a lungul graniței dintre Alaska și provincia canadiană Columbia Britanică, a pierdut puțin mai puțin de un sfert din volumul său anterior de gheață, conform înregistrărilor care datează din 1770, au declarat cercetătorii. Comunicatul de presă nu a oferit o estimare a momentului în care câmpul de gheață ar putea dispărea complet la rata actuală de pierdere a volumului.

Fiecare ghețar din câmpul de gheață Juneau cartografiat în 2019 s-a retras în raport cu poziția lor în 1770, iar 108 ghețari au dispărut complet.

„Câmpurile de gheață din Alaska - care sunt predominant câmpuri de gheață plate, de platou - sunt deosebit de vulnerabile la topirea accelerată pe măsură ce clima se încălzește, deoarece pierderea gheții are loc pe întreaga suprafață, ceea ce înseamnă că este afectată o suprafață mult mai mare”, a declarat Davies.

Avertismentul oamenilor de știință

Oamenii de știință au avertizat de mult timp că încălzirea temperaturilor globale, determinată de eliberarea de gaze cu efect de seră de către industria combustibililor fosili, distruge ghețarii și straturile de gheață din întreaga lume, contribuind la creșterea nivelului mării, care amenință orașele de coastă populate.

Alaska conține unele dintre cele mai mari câmpuri de gheață din lume, inclusiv Câmpul de gheață Juneau, al cincilea ca mărime din America de Nord. Conform U.S. Forest Service, câmpul de gheață are o suprafață de aproximativ 1 500 de mile pătrate, adică aproximativ dimensiunea statului Rhode Island.

Cercetătorii cred că aceleași condiții care subțiază platoul Juneau ar putea afecta câmpuri de gheață similare din Canada, Groenlanda, Norvegia și alte locuri din zona arctică înaltă.

Proiecțiile actuale sugerează că pierderea de volum a câmpului de gheață Juneau va rămâne constantă până în 2040 și se va accelera din nou după 2070, însă cercetătorii consideră că aceste proiecții ar putea trebui actualizate pentru a reflecta concluziile studiului lor.