Ghețarii din întreaga lume dispar mai repede ca niciodată, în ultimii trei ani înregistrându-se cea mai mare pierdere de masă glaciară înregistrată vreodată, potrivit unui raport UNESCO publicat vineri, arată Reuters.
Ghețarii lumii pierd gheață la un nivel record pe măsură ce temperaturile globale cresc, potrivit ONU
Cele 9.000 de gigatone de gheață pierdute din ghețari începând din 1975 sunt aproximativ echivalente cu „un bloc de gheață de mărimea Germaniei cu grosimea de 25 de metri”, a declarat Michael Zemp, directorul Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor, cu sediul în Elveția, în timpul unei conferințe de presă care a anunțat raportul la sediul ONU din Geneva.
Pierderea dramatică de gheață, din Arctica până în Alpi, din America de Sud până pe Platoul Tibetan, deschide o filă nouă, este de așteptat să se accelereze pe măsură ce schimbările climatice, cauzate de arderea combustibililor fosili, împing temperaturile globale mai sus. Acest lucru ar exacerba probabil problemele economice, de mediu și sociale din întreaga lume, pe măsură ce nivelul mărilor crește și aceste surse esențiale de apă se reduc, scrie Reuters.
Raportul coincide cu un summit UNESCO de la Paris, care marchează prima Zi mondială a ghețarilor, îndemnând la acțiuni globale pentru protejarea ghețarilor din întreaga lume.
Zemp a declarat că cinci din ultimii șase ani au înregistrat cele mai mari pierderi, ghețarii pierzând 450 de gigatone de masă numai în 2024.
Pierderea accelerată a făcut din ghețarii montani unul dintre cei mai mari contribuitori la creșterea nivelului mării, punând milioane de oameni în pericol de inundații devastatoare și deteriorând rutele de apă de care miliarde de oameni depind pentru energie hidroelectrică și agricultură.
Stefan Uhlenbrook, director pentru apă și criosferă în cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat că, la nivel global, au mai rămas aproximativ 275 000 de ghețari care, împreună cu calota glaciară din Antarctica și Groenlanda, cuprind aproximativ 70% din apa dulce a lumii.
„Trebuie să avansăm în cunoștințele noastre științifice, trebuie să avansăm prin sisteme de observare mai bune, prin prognoze mai bune și sisteme de avertizare timpurie mai bune pentru planetă și oameni”, a spus Uhlenbrook.
Pericol pentru un miliard de oameni
Aproximativ 1,1 miliarde de oameni trăiesc în comunități montane, care suferă cele mai imediate efecte ale pierderii ghețarilor, din cauza riscurilor crescute cu pericole naturale și a surselor de apă nesigure. Locațiile îndepărtate și terenurile dificile fac, de asemenea, ca soluțiile ieftine să fie greu de găsit.
Se așteaptă ca temperaturile în creștere să agraveze seceta în zonele care depind de stratul de zăpadă pentru apă dulce, crescând în același timp atât gravitatea, cât și frecvența unor pericole precum avalanșele, alunecările de teren, inundațiile rapide și inundațiile provocate de izbucnirea lacurilor glaciare (GLOF).
Un fermier peruvian care locuiește în aval de un ghețar în retragere a acționat în instanță, dând în judecată gigantul energetic german RWE pentru o parte din apărarea împotriva inundațiilor a lacului glaciar, proporțional cu emisiile sale globale istorice.
„Schimbările pe care le vedem pe teren sunt literalmente sfâșietoare”, a declarat miercuri pentru Reuters, în fața sediului UNESCO din Paris, glaciologul Heidi Sevestre, secretariat la Programul de monitorizare și evaluare a Arcticii.
„Lucrurile în anumite regiuni se întâmplă de fapt mult mai repede decât am anticipat”, a adăugat Sevestre, menționând o călătorie recentă în Munții Rwenzori, situați în Uganda și Republica Democrată Congo din Africa de Est, unde se așteaptă acum ca ghețarii să dispară până în 2030.
Sevestre a lucrat cu comunitățile indigene Bakonzo din regiune, care cred că o zeitate numită Kitasamba trăiește în ghețari.
„Vă puteți imagina legătura spirituală profundă, acest atașament puternic pe care îl au față de ghețari și ce ar putea însemna pentru ei faptul că ghețarii lor dispar?” a spus Sevestre.
Topirea ghețarilor în Africa de Est a dus la creșterea conflictelor locale legate de apă, conform noului raport UNESCO, și, deși impactul la scară globală este minim, topirea ghețarilor din întreaga lume are un impact cumulat.
Între 2000 și 2023, topirea ghețarilor montani a cauzat creșterea nivelului global al mării cu 18 milimetri, adică aproximativ 1 mm pe an. Fiecare milimetru poate expune până la 300 000 de persoane la inundații anuale, conform World Glacier Monitoring Service.
„Miliarde de oameni sunt conectați la ghețari, fie că știu sau nu, iar acest lucru va necesita miliarde de oameni pentru a-i proteja”, a declarat Sevestre.