...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Grecii de la AKTOR finalizează A0 mai devreme! La finalul lunii mai se dă în trafic porțiunea de la DN6 până la A1 și întreg semi-inelul sudic al Bucureștiului

Scris de: ClaudiuPopa | 8 aprilie 2025, 09:21

Grecii de la AKTOR finalizează A0 mai devreme! La finalul lunii mai se dă în trafic porțiunea de la DN6 până la A1 și întreg semi-inelul sudic al Bucureștiului
sursa foto: AKTOR

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu a revenit recent pe șantierul Lotului 3 al Autostrăzii București A0 Sud, după ce în urmă cu o săptămâna efectuase o altă vizită pentru a verifică stadiul lucrărilor. Astfel, acesta a anunțat că la finalul lunii mai se dă în trafic porțiunea de la DN6 până la A1 și astfel va fi dat în circulați întregul semi-inel sudic al Bucureștiului.

De această dată, zona vizată de secretarul de stat Irinel Scrioșteanu a fost cea de la pasajul peste autostrada A0 de la Domnești-Tegheș, un drum care face legătură între cele două localități.

„Acest pasaj a evoluat bine în ultima săptămâna. După cum vedeți, placă de suprabetonare este turnată și, mai nou, avem asfalt pe rampă de urcare dinspre Domnești spre Teghes. A fost finalizat primul strat de asfalt”, a trasmis Irinel Scrioșteanu.

Grecii de la AKTOR finalizează A0! Până la finalul lunii mai se dă în trafic porțiunea de la DN6 până la A1. Întregul semi-inel sudic al Capitalei, dat în circulație

Din punctul său de vedere, pasajul peste A0 de la Domnești-Tegheș este „punctul de care depinde cel mai mult darea în trafic a acestui lot și închiderea inelului sudic al Capitalei, la nivel de autostrada”, arată secretarul de stat.

„Acesta este punctul de care depinde cel mai mult darea în trafic a acestui lot și închiderea inelului sudic al Capitalei la nivel de autostrada. S-a realizat darea în trafic și a pasajului care face legătură între Ciorogarla și Joița, este acel pasaj din proximitatea principalei organizări de șantier, lângă nodul rutier dintre A0 și A1 București-Pitești. Și acolo au început lucrările de completare la nivel de corp principal al autostrăzii, în așa fel încât să avem continuitate pe autostrada de la un capăt la celălalt.

După cum se vede, mai departe practic până la zona această a pasajului, autostrada este la nivel de strat de uzură, parapet stânga dreapta, lateral și median montat, sistem anti-orbire. Între timp au continuat realizarea marcajelor rutiere dinspre DN6 zona Bragadiru-Cornetu spre A1 București-Pitești. Au realizat premarcajele pe aproape toți cei 16 km între DN6 și A1. Au conținut montarea parapetului median și a parapetului lateral”, a explicat Irinel Scrioșteanu.

De altfel, analizând evoluția lucrărilor pe acest sector din ultima săptămâna, secretarul de stat a apreciat că „din punctul meu de vedere, dacă nu apar elemente surpriză în această perioada, cu această mobilizare se poate da în trafic până la sfârșitul lunii mai de la DN6 până la A1, având astfel complet 52 de km între A1 și A2, semiinelul sudic al capitalei în trafic”.

AKTOR a ajuns la un stadiu de execuție fizic în șantier de peste 92% încă din martie

Precizăm că la începutul lunii martie 2025, Aktor a ajuns la un stadiu de execuție fizic în șantier de peste 92%.

Segmentul A0 Sud Lot 3 cuprinde 15,465 km din Centură de Sud și 2,5 km din Centură de Nord, despărțite de autostrada A1 spre Pitești, cu un pasaj impresionant peste autostrada A1 în zona Ciorogârla. Proiectul mai include 4 poduri, 6 pasaje (overpass-uri), 9 pasaje pe autostrada, 46 de podețe, două parcări de scurtă durata și două zone de servicii.

De asemenea, proiectul integrează lucrări complexe de infrastructură, precum terasamente, rambleuri, împrejmuiri, bariere fonoabsorbante, parapeți și marcaje și elemente de semnalizare orizontală și verticală; sisteme moderne de iluminat, sisteme de comunicații pentru autostrada, zone publice de recreere, precum și zone publice de agrement, lucrări de peisagistică și amenajare a terenului pentru îmbunătățirea mediului înconjurător.

Contractul pentru lotul 3 se ridică la 853 milioane lei (fără TVA). Sursă de finanțare este din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020 și Guvernul României.

Constructor este Asocierea Aktor – Euroconstruct Trading. Execuția a început în noiembrie 2021. Contractul a fost semnat pe 14 aprilie 2019. Licitația a început în iulie 2017.