...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

2 decembrie 2024, 15:39

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

5 martie 2025, 13:06

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Groapa uriașă de pe fundul oceanului care anihilează orice formă de viață

Scris de: Green News | 9 septembrie 2024, 09:48

groapa-uriasa-de-pe-fundul-oceanului-care-anihileaza-orice-forma-de-viata

În adâncurile Mării Roșii, cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare: o groapă uriașă, letală pentru majoritatea formelor de viață.

Peștii și alte organisme care se apropie prea mult sunt imobilizate sau ucise rapid din cauza condițiilor toxice din această zonă, conform Fanatik.

Dar ce face această groapă atât de periculoasă?

În 2022, o echipă de cercetători condusă de profesorul Sam Purkis de la Universitatea din Miami a descoperit această anomalie la aproximativ 1.770 de metri sub suprafața apei. Descoperirea a avut loc în ultimele cinci minute ale unei scufundări de zece ore, realizată cu ajutorul unui vehicul subacvatic teleghidat (ROV), potrivit unilad.com.

Groapa, cunoscută drept un bazin de saramură, reprezintă o amenințare semnificativă pentru viața marină din cauza absenței complete a oxigenului. Apa din acest bazin este extrem de sărată și lipsită de oxigen, ceea ce o face mortală pentru orice creatură care pătrunde în ea. Imediat ce organismele intră în contact cu această apă, ele sunt fie paralizate, fie ucise.

O zonă toxică

În mod paradoxal, zona atrage prădători care se hrănesc cu vietățile prinse în capcană de condițiile toxice. În plus, pe lângă lipsa de oxigen și nivelul extrem de ridicat de salinitate, această groapă conține substanțe chimice periculoase, cum ar fi hidrogenul sulfurat. Efectul acestor factori este atât de puternic încât corpul animalelor moarte este conservat în mod natural, similar unui proces de murare.

Cu toate acestea, descoperirea are o importanță științifică semnificativă. Deși pare o regiune letală, bazinul este, de fapt, un habitat bogat în biodiversitate la nivel microbian. Studierea acestor comunități microbiene care reușesc să supraviețuiască în astfel de condiții extreme poate oferi indicii prețioase despre evoluția oceanelor pe Pământ. De asemenea, aceste informații pot fie sențiale pentru cercetările viitoare legate de posibila existență a vieții înalte părți ale sistemului solar, potrivit atlas-geografic.net.