Guvernul României a adoptat săptămâna aceasta hotărârea de achiziționare a 58 de trenuri electrice noi de scurt parcurs, în valoare de 3,28 miliarde de lei (aproximativ 656 milioane de euro). Această achiziție face parte din prima fază a unui plan mai amplu care prevede cumpărarea a 143 de rame electrice și va fi finanțată din Programul Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat.
Din cele 58 de trenuri aprobate, 24 de rame cu 200 de locuri vor circula pe rutele Arad – Deva – Simeria, Alba Iulia – Cluj-Napoca și Oradea – Huedin, cu o valoare totală de 1,4 miliarde de lei. Restul de 34 de rame, cu 160 de locuri, vor deservi rutele Sighișoara – Brașov, Craiova – Caracal – Roșiori de Vede, Craiova – Drobeta-Turnu Severin, Bacău – Focșani și Buzău – Brăila – Galați, cu un contract de 1,88 miliarde de lei, notează jurnalul.ro. Livrarea acestor trenuri este prevăzută în termen de 38-41 de luni.
Deși noile achiziții progresează, contractele anterioare semnate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au întâmpinat întârzieri din cauza contestațiilor și litigiilor. De exemplu, contractul pentru 62 de trenuri electrice adjudecat de compania poloneză PESA, în urma contestațiilor din partea Alstom, a fost semnat abia la începutul anului 2024. De asemenea, întârzieri s-au înregistrat și la livrarea celor 37 de rame electrice de lung parcurs achiziționate de la Alstom, primul tren fiind așteptat să intre în circulație în luna noiembrie.
Ștefan Roșeanu, președintele ARF, a anunțat că se analizează și posibilitatea achiziționării de trenuri pentru rutele neelectrificate, având în vedere că mai multe municipii reședință de județ sunt deservite de linii care nu sunt încă electrificate.