O hartă vizualizată de peste 1,5 milioane de ori arată locaţiile a sute de magnolii din Bucureşti, iar fondatoarea a dezvăluit care e cea mai frumoasă zonă din oraş.
Harta Magnoliilor poate fi accesată de oricine, oricând şi este actualizată în fiecare primăvară de Diana Robu, ori de câte ori observă o nouă magnolie.
„Harta Magnoliilor a început ca o joacă. După ce primăvara din pandemicul 2020 m-a prins pe balcon, zgâindu-mă la traimavul 1, am vrut să recuperez cumva și m-am organizat cu liste, mi-am făcut harta cu pinuri violet, acolo unde știam că sunt magnoliile celebre, vreo 15-20, și-am plecat într-o zi la plimbare”, a spus fondatoarea în vârstă de 34 de ani, pentru Green News.
„Am luat străduțele la pas printr-un oraș pe care l-am regăsit mai colorat și mai tihnit decât îmi aduceam eu aminte. M-am rătăcit și am descoperit întâmplător un festival de splendoare. Am găsit întâmplător încă o magnolie, și încă una, și încă una. Ideea a fost una foarte simplă, după ce primăvara lui 2020 m-a prins în casă, am vrut să mă bucur cât mai mult de acest oraș și să-l privesc de afară, nu prin fereastră”, a adăugat Robu.
Proiectul a apărut în 2021 şi, pe atunci, Diana Robu nu anticipa popularitatea pe care urma să o aibă şi faptul că harta continuă să crească de la an la an.
Anul acesta, magnoliile au înflorit mult mai devreme în Bucureşti. „Dacă inițial harta a apărut la un final de martie, anul aceasta au înflorit mult mai devreme, se scutură deja când în alți ani abia înfloreau. Face parte din farmecul lor, ne bucură și ne încântă atunci când vor ele. Dar de la primul boboc de magnolie până la ultima petală, harta primește noi și noi actualizări”, a spus fondatoarea.
„Mă bucur de fiecare dată când găsesc o magnolie nouă, în aceeași măsură în care mă surprind magnoliile pe care le cunosc deja. Eu am adăugat pinurile, dar harta a făcut mai multe pentru mine decât aș putea eu face vreodată pentru hartă. Oricât de aglomerat, posac și prăfos este orașul ăsta, harta m-a învățat să iubesc din nou Bucureștiul. M-a mai învățat că e în regulă să n-ai niciun plan, să n-ai o destinație precisă și dacă te rătăcești nu înseamnă că te pierzi. Ba din contră. Harta a fost și este pentru mine terapie și bucurie deopotrivă”, a adăugat omul de comunicare.
„Harta este mai mult decât despre flori sezoniere. Pinurile-inimă sunt doar ca puncte de reper, pentru că asta am învățat de la hartă, că la fiecare pas găsim culoare, frumos și povești. Și despre asta a fost de la început Harta Magnoliilor, nu doar despre flori temporare, ci despre clădiri-bijuterie, piațete, statui, pisici torcăcioase și oameni care împărtășesc povești”, a mai spus ea.
Robu a dezvăluit şi care este cea mai frumoasă zonă din Bucureşti, în viziunea ei.
Femeia a descris trio-ul Levănţicii-Cerceluş-Diligenţei ca „o carte poştală” sau „o ilustraţie dintr-o carte de poveşti”.
Străzile din jur, Cogâlnic, Miletin, Voroneţ şi Rodiei sunt şi ele „ticsite” cu zeci de magnolii, a spus ea.
„La câțiva pași de bulevard, lângă toată forfota și agitația de la Muncii – sau poți să cobori la Amazoanei – se află ceea ce pentru mine, trei săptămâni pe an, e cea mai frumoasă zonă din București”, a spus Robu.
„E învăluit orașul în petale de magnolii și eu cred că mai frumos de atât n-arată Bucureștiul nicicând, e cea mai bună perioadă a lui. Zici că le-a fost milă magnoliilor de orașul ăsta prăfos, poate i-o fi frig, și-au zis să-l acopere în petale. S-au scuturat magnoliile peste tot cartierul, de nici nu-ți mai dai seama unde se termină acoperișul și care-i copacul, unde începe trotuarul și unde se termină mașina”, a concluzionat ea.