Smart City

Iașul introduce insule ecologice digitalizate. Orașul va avea 338 de grupuri, fiecare cu câte cinci containere

2
min
21/5/2024

Sistemul ”plătește cât arunci” devine realitate

Iașul se transformă într-un oraș plin de insule ecologice. În perioada octombrie-decembrie, vor fi instalate primele insule ecologice digitalizate, finanțate prin PNRR. Până la sfârșitul anului 2025, orașul va avea 338 de grupuri, fiecare cu câte cinci containere, la care cetățenii vor avea acces cu ajutorul unei cartele pentru a depozita deșeurile. Una dintre aceste insule moderne va fi amplasată la "blocul fantomă" din Podul de Piatră.

Într-o administrație ideală, cu respectarea tuturor termenelor, un sfert din populația municipiului Iași va folosi, până la finalul anului viitor, cartelele pentru a deschide unul dintre cele cinci containere ale insulelor ecologice digitalizate: pentru hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, biodegradabile și reziduale. Primele astfel de containere ar trebui să fie instalate până la sfârșitul acestui an.

“Au fost două etape de depunere a proiectelor pentru obținerea finanțării pentru aceste insule ecologice. În prima etapă s-au aprobat 175, din care 150 supraterane și 25 subterane, cu o alocare financiară de 20.169.950 lei, iar restul de 163 în cea de-a doua etapă (14.674.868 lei). S-au semnat deja contractele de finanțare, acum așteptăm ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să achiziționeze aceste containere și să le putem instala. Vor fi containere de capacitate mai mare decât ce avem acum în Iași, de 3-5 mc, ceea ce înseamnă o economie de timp și de bani pentru Salubris, pentru că va trebui să realizăm mai puține transporturi. Odată ce câștigătorii licitației vor fi desemnați de către Ministerul Mediului, noi ne-am asumat să cumpărăm cinci auto-gunoiere noi, cu macara. Gunoiul nu va mai fi preluat cu oameni”, a explicat pentru Ziarul de Iași directorul general al Salubris SA, Cătălin Neculau.

În ce privește insulele subterane, la Iași vor exista 25 astfel de ansambluri de containere îngropate, majoritatea în centrul Iașul, Tătărași sau pe bulevardul Nicolae Iorga.

“Locul acestor insule subterane a fost stabilit de cei de la GIS-Cadastru și de la Serviciul Tehnic din Primărie – adică de către acele persoane care cunosc cel mai bine rețelele subterane pentru furnizarea de utilități și care știu unde se pot face gropi pentru amplasarea insulelor”, a mai spus Cătălin Neculau.

În România, aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026, iar bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 milioane euro.

Dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiecare dintre aceste insule ecologice va deservi minimum 200 de locuitori sau apartamente, conform ghidului de finanțare. Astfel, cele peste 300 de insule de la Iași vor deservi mai mult de un sfert din populația municipiului.

În acel moment, autoritățile locale vor putea începe promovarea principiului “plătește cât arunci”. Prin intermediul cartelei cu cip, care va permite deschiderea containerelor, serviciul de salubritate va colecta informații despre volumul și tipul de deșeu aruncat de fiecare utilizator. Insulele ecologice vor fi dotate cu un modul GSM pentru transmiterea acestor date.

Senzorii de nivel vor trimite avertizări operatorului de salubritate atunci când containerul este plin și trebuie golit. Un panou fotovoltaic, conectat la două baterii de acumulare și racordul interior pregătit pentru conectarea la curent electric (220V), va asigura funcționarea sistemelor insulei ecologice digitalizate. Alte dotări includ un sistem de supraveghere video, un sistem de cântărire pentru deșeurile depuse de fiecare utilizator și o imprimantă pentru eliberarea unui bon cu cantitatea și tipul de deșeu depus. În acest fel, va fi posibilă emiterea unor rapoarte lunare individuale ale deșeurilor depuse și facturarea strict pe baza cantității de gunoi aruncat.