Stiri

Imagini rare surprind tribul Mashco Piro părăsind pădurea amazoniană în fața unui dezastru umanitar iminent

2
min
22/7/2024

Tăietorii de lemne invadează teritoriul tribului izolat din Peru, forțându-i să caute hrană și protecție, avertizează Survival International.

Imagini rare ale tribului indigen Mashco Piro, care trăiește izolat în pădurea tropicală amazoniană din Peru, au fost surprinse recent, arătând membrii tribului ieșind din adăposturile lor naturale în căutare de hrană. Acest fenomen are loc în contextul în care tăietorii de lemne se pregătesc să invadeze teritoriul lor, ceea ce a declanșat un avertisment de "dezastru umanitar" din partea grupului britanic pentru drepturile omului, Survival International.

Invazia tăietorilor de lemne și efectele asupra tribului Mashco Piro

Potrivit militanților locali, membrii tribului Mashco Piro au fost observați părăsind partea lor izolată din Amazonul peruan în ultimele săptămâni, în căutarea hranei. Survival International a subliniat necesitatea urgentă de a opri tăietorii de lemne care urmează să înceapă lucrările pe teritoriul tribului, la câteva mile de râul Las Piedras, unde au fost realizate fotografiile, transmite Sky News.

Mai multe companii de exploatare forestieră dețin concesiuni de cherestea în interiorul teritoriului Mashco Piro. Recent, peste 50 de membri ai tribului au apărut lângă un sat al oamenilor Yine, numit Monte Salvado. Mashco Piro, care locuiesc între două rezervații naturale din Madre de Dios, sunt rareori văzuți și nu comunică frecvent cu alte triburi sau persoane, conform Survival International.

Apel la acțiune pentru protejarea teritoriului Mashco Piro

Caroline Pearce, directorul Survival International, a declarat: „Acesta este un dezastru umanitar în devenire – este absolut vital ca tăietorii de lemne să fie opriți, iar teritoriul Mashco Piro să fie protejat corespunzător.” Una dintre companii, Canales Tahuamanu, a construit deja peste 200 de kilometri de drumuri pentru a facilita extragerea lemnului. Reprezentanții companiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Compania este certificată de Forest Stewardship Council, având 53.000 de hectare de păduri în Madre de Dios pentru exploatarea de cedru și mahon. La 28 iunie, guvernul peruan a raportat că localnicii au văzut membri ai tribului Mashco Piro pe râul Las Piedras, la 150 de kilometri de orașul Puerto Maldonado, capitala regiunii Madre de Dios.

Migrări forțate și impact transfrontalier

Rosa Padilha de la Consiliul Misionar Indigen al Episcopilor Catolici din Brazilia a raportat că tribul Mashco Piro a fost observat și în Brazilia, în statul Acre. „Ei fug de tăietorii de lemn din partea peruană”, a spus ea. „Sunt un popor fără pace, neliniștit, pentru că sunt mereu pe fugă.”

Aceste imagini și rapoarte evidențiază presiunile intense asupra triburilor necontactate și subliniază necesitatea unor măsuri urgente de protecție pentru a preveni un dezastru umanitar iminent.