Life Style

Impactul culorilor asupra degradării plasticului: studiu despre microplastice și poluarea mediului

2
min
28/5/2024

Studiile arată că plasticul roșu, albastru și verde se descompune în particule de microplastic mai repede decât culorile simple

Cercetările indică faptul că plasticul de culoare roșie, albastră și verde se descompune în microplastice mai rapid decât cel de culori simple. Comercianții sunt îndemnați să nu mai producă articole de uz zilnic, precum sticle de băuturi, mobilier de exterior și jucării din plastic în culori vii, după ce s-a descoperit că acestea se degradează în microplastice mai repede decât cele în culori simple.

Studiul, condus de Universitatea din Leicester, și transmis de The Guardian, a arătat că plasticul roșu, albastru și verde devine "foarte fragil și fragmentat", în timp ce eșantioanele negre, albe și argintii au rămas "în mare parte neafectate" pe o perioadă de trei ani.

Poluarea mediului cauzată de deșeurile de plastic este atât de extinsă încât microplasticele sunt prezente peste tot. Recent, acestea au fost descoperite chiar și în testiculele umane, sugerând o posibilă legătură cu scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați.

În acest context, cercetătorii din Marea Britanie și de la Universitatea din Cape Town din Africa de Sud au realizat studii complementare pentru a demonstra că materialele plastice de aceeași compoziție se degradează la rate diferite, în funcție de culoare.

Cercetătorii britanici au expus capace de sticle de diferite culori pe acoperișul unei clădiri universitare pentru a fi supuse soarelui și intemperiilor timp de trei ani. Studiul sud-african a utilizat articole din plastic găsite pe o plajă îndepărtată.

„Este uimitor că mostrele lăsate la intemperii pe un acoperiș din Leicester și cele colectate pe o plajă bătută de vânt din vârful sudic al continentului african arată rezultate similare. Ceea ce au arătat experimentele este că, chiar și într-un mediu relativ rece și tulbure de numai trei ani, pot fi observate diferențe uriașe în formarea microplasticelor”, a spus dr. Sarah Key, care a condus proiectul.

Acest studiu de teren, publicat în revista Environmental Pollution, este prima dovadă a acestui efect. Acesta sugerează că comercianții cu amănuntul și producătorii ar trebui să acorde mai multă atenție culorii materialelor plastice de scurtă durată.

„M-am întrebat adesea de ce microplasticele din nisipul de pe plajă par adesea să fie de toate culorile curcubeului. Am presupus că ochii mei erau înșelați și că doar vedeam microplasticele mai colorate, deoarece erau mai ușor de observat. Se dovedește că este probabil să existe microplastice mai viu colorate în mediu, deoarece acele articole din plastic pigmentate în roșu, verde și albastru sunt mai susceptibile de a fi fragmentate în milioane de particule de microplastic minuscule, dar colorate”, a spus profesorul Sarah Gabbott, de asemenea, de la Universitatea din Leicester, care a fost coautor al studiului.

Adam Herriott, specialist senior pentru materiale plastice la organizația de caritate anti-deșeuri Wrap, a declarat că plasticul colorat a fost folosit în mod tradițional pentru a face ca produsele să iasă în evidență în magazine, dar organizația îi sfătuiește deja pe producători să evite pigmenții, astfel încât plasticul să poată fi reciclat mai ușor.