Propunerea Omnibus, care a fost adoptată de Comisia Europeană, reduce semnificativ numărul companiilor din România obligate să raporteze performanța ESG de la peste 6.000 la doar 300, reprezentând o scădere de 95%.
„Această reformă nu reprezintă un pas înapoi în sustenabilitatea europeană, ci dimpotrivă, o reconciliere a birocrației cu nevoile reale ale economiei. Permite companiilor să aloce resurse acolo unde generează rezultate măsurabile, precum reducerea emisiilor, și mai puțin în redactarea de rapoarte”, a declarat Răzvan Nica, fondatorul BuildGreen și CEO al Carbon Tool.
„Prin reducerea datelor care urmează a fi raportate, estimăm o creștere a importanței amprentei de carbon, cel mai relevant indicator al sustenabilității, și a KPI derivați. Analizele pe care le-am realizat pe baza informațiilor colectate prin Carbon Tool indică faptul că bugetele alocate raportării ESG pot fi redirecționate către proiecte de reducere a amprentei de carbon, eficiență energetică și inovație tehnologică, generând beneficii economice și de mediu mai tangibile”, a adăugat Răzvan Nica.
Revizuirea Directivei privind Raportarea de Sustenabilitate Corporativă (CSRD) limitează obligativitatea raportării doar la companiile cu peste 1.000 de angajați. Astfel, majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din România sunt excluse din obligația de raportare, inclusiv cele listate la bursă. La nivel european, estimările vizează o reducere cu 80% a numărului total de companii afectate de reglementările CSRD.
Pentru economia românească, această ajustare va duce la eliminarea cerințelor de raportare pentru aproximativ 5.700 de companii, păstrând sub incidența directivei doar corporațiile mari, preponderent multinaționale. Aceasta reprezintă o recalibrare a politicilor europene, menită să reducă birocrația pentru IMM-uri și să permită realocarea resurselor spre investiții concrete.
Datele Eurostat plasează România pe locul 22 în UE la capitolul raportări ESG, cu doar 12% dintre IMM-uri având sisteme structurate de monitorizare a indicatorilor de sustenabilitate. Comparativ, în țări precum Suedia sau Danemarca, peste 60% dintre IMM-uri raportează voluntar performanța ESG. Prin urmare, impactul reducerii obligațiilor de raportare va fi resimțit diferit la nivel european.