Stiri

În 2023, producția și utilizarea combustibililor fosili au eliberat în atmosferă peste 120 milioane tone metrice de metan

2
min
17/5/2024

Sateliți pentru monitorizarea metanului: o nouă eră în detectarea emisiilor

Într-un raport dat publicității pe 13 martie curent, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a evidențiat că emisiile de metan din sectorul energetic au rămas alarmant de ridicate, apropiindu-se de un nivel record, în ciuda angajamentelor luate de industria producției de combustibili fosili de a reduce scurgerile de metan.

Emisiile de metan în atmosferă provenite de la activitățile umane, cum ar fi producția de petrol și gaze naturale, agricultura și depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată, dar mult mai mari decât cele de dioxid de carbon. Potrivit măsurătorilor, emisiile de metan au determinat aproximativ o treime din creșterea temperaturilor globale de la revoluția industrială și până în prezent.

În 2023, producția și utilizarea combustibililor fosili au eliberat în atmosferă peste 120 de milioane de tone metrice de metan, înregistrând o creștere ușoară față de 2022, conform raportului AIE citat de Reuters. În același timp, scurgerile de metan provenite de la infrastructura combustibililor fosili au crescut cu 50% în 2023 comparativ cu 2022, conform aceluiași raport. Un exemplu notabil este explozia unui puț de extracție din Kazahstan, unde emisia de metan detectată de sateliți a fost considerată un eveniment super-emițător care a durat mai mult de 200 de zile.

„Emisiile provenite din operațiunile cu combustibili fosili rămân inacceptabil de ridicate“, a spus economistul șef pe energie al AIE, Tim Gould. Emisiile record de metan se produc în continuare în ciuda angajamentului asumat de peste 150 de țări în 2021 de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până la sfârșitul acestui deceniu. Zeci de companii petroliere s-au angajat, de asemenea, în mod voluntar să reducă emisiile.

Dar 2024 probabil va marca un „punct de cotitură“, a spus Gould, deoarece noii sateliți lansaţi pe obită vor ajuta la îmbunătățirea monitorizării și transparenței în jurul scurgerilor de metan, permițând astfel companiilor să le repare rapid.

La începutul lunii curente, a fost lansat pe orbită un nou satelit de detectare a metanului, sprijinit de Alphabet Inc (GOOGL.O) și Environmental Defense Fund. În paralel, un alt sistem de monitorizare bazat pe satelit, denumit GHGSat și gestionat de Agenția Spațială Europeană, deja supraveghează emisiile de metan. Noul satelit, MethaneSAT, promite să ofere detalii mai ample și să acopere un câmp vizual mai extins.

„2024 va fi un moment decisiv pentru acțiune și transparență în ceea ce privește metanul“, a declarat Christophe McGlade, șeful Diviziei Aprovizionare cu energie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie, conform site-ului Ecologic.

Metanul, fiind componenta principală a gazelor naturale, atrage interesul companiilor petroliere și de gaze care doresc să capteze emisiile pentru a le utiliza ca și combustibil. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, aproximativ 3% din livrările de petrol și gaze din exploatările cheie din SUA prezintă scurgeri de metan, o cantitate de trei ori mai mare decât estimările guvernului.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), SUA este cel mai mare emițător de metan provenit din operațiunile de petrol și gaze. Studiul, bazat pe analiza a peste un milion de măsurători aeriene colectate pe parcursul mai multor ani, estimează că operațiunile din șase regiuni, inclusiv Texas, California și Colorado, eliberează anual 6,2 milioane de tone de emisii de metan. Astfel de scurgeri de metan ar putea determina pierderi de piață în valoare de 1,08 miliarde de dolari pentru companiile de petrol și gaze.

FOTO: AKTUAL24.RO