Donald Trump, noul preşedinte al SUA, a frapat deja prin deciziile pe care le-a luat nu numai interesele geostrategice ale lumii, ci şi politicile climatice mondiale şi de protecţie a mediului.
Astfel, în prima lună de la preluarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite ale Americii a anulat nu mai puţin de 125 de reglementări şi politici de mediu, arată Ecologic.
Cele mai de impact ordine executive semnate până acum de preşedintele Trump afectează puternic politicile globale privind clima și energia:
1. Retragerea din Acordul de la Paris
• A retras din nou Statele Unite din Acordul de la Paris și din orice obligații aferente;
• A încetat sau revocat imediat oricare pretins angajament financiar luat de SUA în temeiul UNFCCC (UN Climate Change);
• A revocat și anulat imediat „Planul internațional de finanțare pentru climă al SUA“.
2. Încetarea „Green New Deal“
● Ordinul executiv denumit „Dezlănțuirea energiei americane“ al preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, conţine o secţiune de desfiinţare a „Green New Deal“;
• A dispus ca toate agențiile să întrerupă imediat plata fondurilor alocate prin „Legea privind reducerea inflației din 2022“ sau „Legea privind investițiile și locurile de muncă în infrastructură“. Menţionăm că fostul preşedinte, Joe Biden, a fost cel care a semnat Actul de Reducere a Inflației, considerată a fi cea mai mare investiție federală în domeniul schimbărilor climatice din istoria Americii.
3. NU energiei curate
• A exclus apele de coastă din SUA din contractele de închiriere pentru energie eoliană și a dispus revizuirea tuturor contractelor de închiriere existente;
• A eliminat calculul „costului social al carbonului“ din orice autorizare federală sau decizie de reglementare.
4. Promovarea combustibililor fosili
• A demarat procese simplificate de autorizare, inclusiv pentru infrastructura de transport a petrolui, produselor petroiliere şi a gazelor prin conducte;
● A accelerat aprobarea proiectelor de export de gaze naturale lichefiate;
• A revocat actele legislative de protecție a mediului, inclusiv în regiunile declarate parcuri naționale, cum este Alaska.
4. Evaluarea FEMA
Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care solicită o evaluare a eficacității Agenției Federale de Management al Urgențelor (FEMA), principalul braț al națiunii pentru recuperarea în caz de dezastru. Aceasta a fost văzută ca o mișcare care ar putea afecta capacitatea țării de a se recupera după evenimentele meteorologice extreme care devin din ce în ce mai intense și mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.
5. Creșterea producției de petrol și gaze
Trump a semnat un ordin executiv pentru a crea un nou „Consiliu național de dominare a energiei“, menit să crească producția de petrol și gaze a țării. Abordarea lui Trump „drill, baby, drill“ este menită să scadă prețurile la energie și să crească oferta de combustibili fosili. Cu toate acestea, producția de petrol și gaze a țării a atins deja niveluri record sub administrația Biden, potrivit Centrului pentru Progresul American. Iar unii experți au avertizat că mișcările ar putea afecta de fapt unele rafinării și pot crește prețurile la gaze.
6. Interzicerea paielor de hârtie
Donal Trump a semnat un ordin executiv care pune capăt utilizării paielor de hârtie de către guvernul federal, numindu-le „nefuncționale“ și îndemnând „Asistentul Președintelui pentru Politică Internă și Agențiile relevante“ să „emită o strategie națională pentru a pune capăt utilizării paielor de hârtie“ în termen de 45 de zile. Mișcarea, deși considerată în mare parte simbolică, anulează o parte a inițiativei Administrației Biden care vizează eliminarea treptată a utilizării materialelor plastice de unică folosință, cum ar fi paiele de plastic și sticlele de apă, din toate operațiunile federale până în 2035.
7. Întreruperea trecerii la autovehicule electrice
• Preşedintele SUA a eliminat aşa numitul „mandat al vehiculului electric (EV)“ și a eliminat barierele de reglementare în calea accesului autovehiculelor;
• A eliminat toate scutirile de taxe sau subvenții pentru vehiculele electrice;
• Administrația Federală a Autostrăzilor (FHWA) a lansat o notă în care se spune că Departamentul Transporturilor revizuiește implementarea Programului de Formula Naționale pentru Infrastructura Vehiculelor Electrice (NEVI). Mișcarea a înghețat fonduri de aproximativ 3 miliarde de dolari care au fost alocate de Joe Biden pentru extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice din întreaga țară.
8. Abrogarea standardelor de eficiență energetică
● Trump a declarat război becurilor LED și vrea să anuleze standardele de eficiență energetică din perioada fostului președinte. Acesta susține că va reveni la „standarde de bun-simț“, potrivit The Verge.
● Preşedintele SUA a anunțat că îl va desemna pe Lee Zeldin, administratorul Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), să implementeze modificările legate de eficiența energetică a becurilor şi a semnalat intenția de a relaxa standardele de eficiență pentru electrocasnice și obiectele sanitare, incluzând chiuvete, dușuri, toalete, mașini de spălat rufe și vase. Opoziția sa față de iluminatul cu LED-uri nu este nouă, datând din primul său mandat, când a argumentat că becurile incandescente oferă o calitate estetică superioară. „Arăți mai bine cu lumini incandescente“, a declarat Trump. „Desigur, fiind o persoană vanitoasă, acest lucru este foarte important pentru mine“, a adăugat el.
9. Permisiunea de forare în zona Arctică
Cel mai important ordin executiv al președintelui Donald Trump este cel prin care prin care a abrogat eforturile fostului președinte Joe Biden de a bloca forajele petroliere în Arctica și de-a lungul zonelor din largul coastelor SUA, potrivit Casei Albe.
Experții juridici nu ştiu însă dacă un președinte poate revoca decizia unui predecesor de a invoca Legea privind terenurile pe platforma continentală exterioară (OCSLA) și de a retrage zonele de la leasing și foraj de minereuri. În paralel, mari organizaţii ecologiste au dat în judecată administraţia Trump, după emiterea ordinului executiv menit să revoce deciziile fostului preşedinte.