...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

5 minute de citit

Incendiile de vegetație uscată și litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare și au ucis două persoane, în doar patru zile! Focare active în cinci judeţe

Scris de: ClaudiuPopa | 10 martie 2025, 19:43

Incendiu de vegetație
sursa foto: Romsilva

Pompierii anunţă că, în ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe, în cinci judeţe fiind încă incendii active.

Incendiile de vegetație uscată și litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare și au ucis două persoane, în doar patru zile! Focare active în cinci judeţe

”În ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe (AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GJ, HD, HR, MM, MH, SB, TM şi VL), unde focul s-a extins rapid, distrugând suprafeţe semnificative de teren. Numărul intervenţiilor a fost unul foarte ridicat, pompierii fiind solicitaţi să intervină în aproape 1.400 de situaţii pentru a limita extinderea flăcărilor. Doar în ultimele 24 de ore, suprafaţa afectată a fost de aproximativ 4.200 de hectare, în timp ce incendiile au continuat să se propage rapid în mai multe judeţe”, a transmis, ,luni, IGSU, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru stingerea incendiilor, au fost mobilizaţi peste 1.300 de pompieri militari, lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie şi al Ministerului Apărării Naţionale, poliţişti, jandarmi, dar şi cetăţeni care s-au alăturat eforturilor de stingere.

”Din păcate, incendiile au avut consecinţe tragice. În ultimele zile, două persoane şi-au pierdut viaţa în judeţele Vâlcea şi Maramureş, iar alte două au fost rănite şi transportate la spital pentru îngrijiri medicale, printre acestea numărându-se şi un pompier din Caraş-Severin. Pentru a sprijini operaţiunile de stingere, o aeronavă Spartan a efectuat mai multe aruncări de apă în judeţul Caraş-Severin, în timp ce două elicoptere Black Hawk au acţionat în Hunedoara şi Vâlcea. Echipajele aeriene vor continua misiunile şi în cursul zilei de astăzi, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren”, a mai transmis IGSU.

Pompierii anunţă că, în prezent, incendiile mai sunt active în cinci judeţe (AB, CS, HD, MH şi VL), iar echipele de intervenţie depun eforturi pentru a stinge focarele rămase şi pentru a evalua pagubele.

 ”Autorităţile fac apel la populaţie să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi să evite orice activităţi care ar putea favoriza extinderea focului”, au mai transmis pompierii.

Aproximativ patru sute de angajați ai Romsilva, implicați în acțiunile de stingere a incendiilor de pădure

Aproximativ patru sute de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt implicați în stingerea incendiilor de pădure, alături de pompieri militari, angajați ai Ministerului Apărării Naționale și voluntari, la direcțiile silvice Caraș – Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Vaslui, Suceava și Vâlcea, precum și în parcurile naturale Apuseni și Porțile de Fier și Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Incendiu de vegetație
sursa foto: Romsilva

Totodată, personalul Romsilva acționează și pentru stingerea incendiilor din zonele limitrofe fondului forestier, prevenind astfel extinderea acestora către suprafețele împădurite.

De la începutul lunii martie, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 42 de incendii, care au afectat 785,77 hectare, marea majoritate de litieră.

Cele mai multe incendii s-au produs în pădurile administrate de Direcția Silvică Caraș-Severin, 20, mai exact, care au afectat 693,3 hectare. Incendii semnificative s-au produs și în păduri administrate de Direcțiile Silvice Hunedoara și Mehedinți, pe suprafețe de 38,27 hectare, respectiv, 26,22 hectare.

Având în vedere că majoritatea incendiilor din fondul forestier sunt provocate de extinderea celor de miriște, facem un apel către populație să dea dovadă de responsabilitate, să nu incendieze miriștile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele de risc, să nu aprindă focul în păduri sau în apropierea acestora, să se asigure că sting focul după ce îl folosesc, exclusiv în locurile special amenajate.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 4,2 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului sau aflate în alte forme de proprietate, pe baze contractuale.

Factorul uman, principala cauză a incendiilor de vegetație uscată

Potrivit IGSU, cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetaţie uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenţionată a miriştilor şi a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijenţă, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de ţigări aprinse.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.