O parte din rezervația naturală Dumbrăvița, din județul Brașov, supranumită Delta din Carpați, a fost cuprinsă de flăcări în urma unui incendiu de miriște, anunță Observatornews.ro. Aproximativ patru hectare de stufăriș, loc de cuibărire pentru specii rare de păsări, au fost distruse. Incendiul ar fi fost provocat de localnicii care își curăță terenurile agricole prin incendiere.
Focul s-a extins rapid din cauza vântului puternic
Alarma a fost dată imediat după lăsarea nopții, iar intervenția pompierilor a fost îngreunată de vântul puternic și vegetația uscată. Viceprimarul localității Dumbrăvița, Viorel Strâmtu, a declarat că aceste incendii sunt cauzate, cel mai probabil, de cei care aleg să-și curețe terenurile prin foc.
„Pot să mă gândesc că ar fi fost cineva care să-și curețe terenul. Este o mână criminală, să spunem așa. Nu am la cunoștință ca cineva să fie tras la răspundere. Am încercat în localitate să punem camere video”, a declarat Viorel Strâmtu, potrivit Observatornews.ro.
Incendiile de vegetație fac victime în țara
Incendiile de vegetație au luat amploare în ultima perioadă, provocând tragedii în mai multe județe din țara. O femeie de 67 de ani din Târgu Lăpuș, Maramureș, a murit încercând să stingă un incendiu de vegetație alături de soțul ei. Din păcate, eforturile lor au fost zadarnice.
Tragedia s-a repetat și în județul Vâlcea, unde un bătrân de 78 de ani a murit în condiții similare. Tot aici, un bărbat de 54 de ani a suferit arsuri de gradul doi în timp ce încerca să oprească focul.
Situația critică din Hunedoara: zeci de hectare mistuite
Județul Hunedoara este unul dintre cele mai afectate de incendiile de vegetație. Aici au fost raportate cele mai multe focare din țară, fiind necesară chiar intervenția elicopterelor pentru stingerea flăcărilor în zonele Ținutul Pădurenilor și Munții Apuseni. Autoritățile au aplicat amenzi de 2.500 de lei persoanelor prinse că au provocat incendii.
Autoritățile trag un semnal de alarmă
Autoritățile avertizează că incendierea necontrolată a terenurilor pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și viețile oamenilor. Se fac apeluri repetate pentru responsabilitate și respectarea legislației în vigoare, pentru a preveni astfel de tragedii.”