...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Începe construcția celui mai mare baraj hidroenergetic din lume. China demarează lucrarea în Tibet

Scris de: ClaudiuPopa | 27 decembrie 2024, 10:08

Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi contruit pe marginea estică a platoului tibetan, după ce China a aprobat construcția ambițiosului proiect care ar putea afecta milioane de persoane în aval în India și Bangladesh, scrie Reuters.

China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, în regiunea de sud a Tibetului, scrie agenţia de ştiri Anadolu. Beijingul a estimat că va cheltui aproximativ 137 de miliarde de dolari pentru această investiţie.

Începe construcția celui mai mare baraj hidroenergetic din lume. China demarează lucrarea în Tibet

Barajul ar putea produce 300 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică anual, conform unei estimări furnizate de Power Construction Corp of China în 2020. Aceasta ar însemna mai mult decât triplul capacității proiectate de 88,2 miliarde kWh a barajului Three Gorges, în prezent cel mai mare din lume, din centrul Chinei, arată Reuters.

Proiectul va juca un rol major în îndeplinirea obiectivelor Chinei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, va stimula industriile conexe și va crea locuri de muncă în Tibet, a anunțat miercuri agenția oficială de presă Xinhua.

„Este, de asemenea, foarte important pentru promovarea strategiei ţării pentru neutralitatea emisiilor de carbon şi pentru a face faţă schimbărilor climatice globale”, scrie Xinhua News.

Barajul va fi situat pe cursul inferior al râului Yarlung Zangbo. O secțiune a râului are o cădere spectaculoasă de 2 000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroenergetic uriaș, precum și provocări tehnice pe măsură.

Investiție de 137 de miliarde de dolari

Autoritățile chineze nu au indicat numărul de persoane pe care proiectul din Tibet le-ar strămuta și cum ar afecta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate și mai diverse de pe platou. Cu toate acestea, India și Bangladesh și-au exprimat îngrijorarea cu privire la baraj, proiectul putând modifica nu numai ecologia locală, ci și debitul și cursul râului din aval.

Guvernul a aprobat miercuri construirea barajului pe râul Yarlung Zangbo, cel mai lung din regiune, în Regiunea autonomă Tibet.

Când va fi finalizat, proiectul este de aşteptat să genereze 300 de miliarde de kWh anual, ceea ce ar fi de trei ori mai mult decât cel mai mare baraj din lume, Three Gorges, tot în China, cu o capacitate de 88,2 miliarde kWh.

Se estimează că Beijingul va cheltui peste 1 trilion de yuani (137 de miliarde de dolari) pentru noul baraj, devenind de departe cel mai mare proiect de infrastructură din lume.